Solunum Fonksiyon Testleri

Solunum Fonksiyon Testleri

Pulmoner fonksiyon testleri akciğerlerin nasıl çalıştığı hakkında bilgi aktaran noninvaziv testlerdir. Bu testler aracılığı ile akciğerlerin hacmi, kapasitesi, akciğerlerdeki gaz değişimi gibi önemli bilgilere ulaşılabilir. Solunum fonksiyon testleri yardımıyla elde edilen veriler göğüs hastalıkları uzmanlarına teşhis ve tedavi planı hazırlama sürecinde yol gösterir.

 

Solunum Fonksiyon Testleri Neden Yapılır?

Solunum fonksiyon testlerine birçok farklı nedenle ihtiyaç duyulabilir. “Solunum fonksiyon testleri hangi durumlarda yapılır?” sorusunu şu şekilde yanıtlayabilirim:

 

“Bazen sağlıklı bireylere rutin fiziksel kontrol sırasında uygulanabilen solunum fonksiyon testleri, solunum sağlığını riske atan mesleklerde çalışan kişilere de düzenli olarak gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda göğüs hastalıkları uzmanları alerji, solunum enfeksiyonları, nefes darlığı, astım, bronşektazi, kronik bronşit, asbest hastalığı, sarkoidoz, amfizem, akciğer sertleşmesi ve KOAH gibi hastalıkların teşhisi, tedavisinin planlanması ve tedavi seyrinin izlenmesi amacıyla da solunum fonksiyon testlerine başvurulabilir. Kalp ve akciğer hastalığı olan kişilerin operasyon geçirmesi söz konusu ise ameliyat öncesi süreçte de solunum fonksiyon testleri uygulanabiliyor.”

 

Solunum fonksiyon testleri spirometri ve pletismografi olmak üzere iki ayrı yöntemle gerçekleştirilebiliyor

  • Pletismografi: Akciğer volümünün belirlenmesi için kullanılan pletismografi spirometri ile elde edilemeyen bilgilerin sağlandığı gelişmiş bir solunum fonksiyon testidir.
  • Spirometri: Akciğerlere giren ve çıkan hava miktarının ölçümlenmesini sağlayan test spirometre adı verilen elektronik cihaz ile gerçekleştirilir. Dudaklar arasına ağızlık konur ve hastanın burnu bir kıskaç yardımıyla kapatılır. Daha sonra hastadan normal nefes alıp vermesi, hızla derin nefes alıp vermesi gibi yönergeleri yerine getirmesi istenir. Gerekli durumlarda test öncesinde hastanın hava yollarını açan ilaçları kullanması istenebilir. Oldukça güvenli ve pratik bir yöntem olan spirometri testi kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon problemi olan, yakın zamanda göz ameliyatı geçiren, akciğer zarları arasında hava biriken, karın ve göğüs ameliyatı olan hastalara yapılmaz.

 

“Solunum fonksiyon testleri ile elde edilen bilgiler ışığında Göğüs Hastalıkları uzmanları olarak bizler hastalarımızın solunum kapasitelerini öğrenebiliriz. Kronik akciğer hastalıkları tedavisi gören hastalarımızın tedavilerin seyrini değerlendirebilir, gerekli takdirde hastalarımızın değişen sağlık durumları doğrultusunda tedavi süreçlerimizi yeniden şekillendiririz. Ülkemizde sağlık kontrolleri bilinci çok yaygın olmadığı için solunum fonksiyon testleri genellikle solunum hastalıkları şüphesi olan kişilere uygulanıyor. Ancak bu testlerin akciğer hastalıkları oluşma riski yüksek meslek gruplarına dahil olanlara, sporculara, düzenli sigara kullananlara ve sağlıklı bireylere de düzenli aralıklarla uygulanması gerekiyor.”