Solunum Acilleri

Solunum Acilleri

Henüz tanısı belli olmayan hastalıklar nedeniyle sıklıkla başvurulan acil servisler, bir ya da birden fazla komplike sorunu bulunan hastalara ilk müdahalelerin gerçekleştiği bölümlerdir. Çoğunlukla hastaların yaşadıkları şikayetlerin giderilmesi, hayati tehlikelerinin önlenmesi ve tedavilerinin hızla başlatılması gibi amaçlarla başvurulan acil servislerde birçok farklı solunum sorununa da müdahale edilebilir.

 

Dispne: Halk arasında nefes darlığı olarak bilinen bu sağlık sorunu bazı hastalarda nefes alamama, konuşmada güçlük ve vücuttaki oksijen miktarındaki azalmaya bağlı olarak çeşitli şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hemoptizi: Şiddetli öksürüklerle ağızdan kan gelmesi şeklinde detaylandırabileceğim hemoptizi, solunum acilleri arasında değerlendirilen bir semptomdur. Bronşektazi, tüberküloz, zatürre, akciğer kanseri, pulmoner emboli, kalp yetmezliği ve bazı pıhtılaşma sorunları hemoptizi nedenleri arasında yer alır.

Göğüs Ağrısı: Acil servise başvuran hastaların yaklaşık %5’i göğüs ağrısı şikayetlerinden yakınmaktadır. Göğüs ağrısı aort diseksiyonu, akciğer embolisi, zatürre, pnömotoraks ve perikardit gibi ciddi hastalıkların semptomu olabileceği için acil müdahale gerektirebilir.

Pulmoner Emboli: Akciğer atardamarının ani tıkanması ile karakterize bu hastalık nefes darlığı, çarpıntı, cilt renginde morarma, kan tükürme ve tansiyon düşüklüğü gibi semptomlara yol açabilir. Acil müdahale gerektirdiği için pulmoner emboli belirtileri yaşayan hastaların tıbbi destek almaları gerekir.

Anafilaksi: Anafilaksi acil müdahale gerektiren, hayati risk teşkil edebilen solunum acilleri arasında yer alır. Anafilaksi geçiren hastalar alerjene maruz kaldıktan sonra dakikalar içerisinde şoka girerler. Gıdalar, böcek ısırmaları ya da kullanılan ilaçlar anafilaksiye neden olabilir. Anafilaksi hastalarına adrenalin iğnesi yapılmalıdır.

Soba Zehirlenmesi: Karbonmonoksit zehirlenmesi baş ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerle etkisini hissettirir. Soba zehirlenmesi ciddiyetine göre hastalarda sersemlik, kusma, bilinç kaybı gibi semptomlara neden olabilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Doğalgaz, gaz yağı, kömür ve odun gibi bileşenleri arasında karbon bulunan yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan zehirli gaza maruz kalanların zaman kaybetmeden acil tıbbi destek almaları gerekir.

Yabancı Cisim Aspirasyonu: Çocuklarda daha sık görülse de yetişkinlerde de karşımıza çıkan yabancı cisim aspirasyonu solunum acillerine örnek olarak gösterilebilir. Hava yollarına fındık, fıstık, küçük şekerler, kaygan yüzeyli yuvarlak cisimler vb. kaçması halinde nefes alamama, öğürme, boğulma, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Yabancı cisim aspirasyonu doğru müdahaleler gerçekleştirilmediğinde yabancı cisimlerin solunum yollarının herhangi bir yerini tıkaması nedeniyle istenmeyen ölümler meydana gelebilir.

Suda Boğulma: Suda boğulma solunum yetmezliği ile sonuçlanan bir süreçtir. Boğulan kişilerin hava yolları su ile dolar ve solunumları engellenir. Yüzme bilmeme, travma, alkol ve ilaç kullanımı ya da medikal nedenlerle meydana gelen suda boğulmalar hava yollarının su ile dolması, kişinin nefesini tutması, laringospazm, hipoksi, hiperkarbi, asidoz ve büyük miktarda su yutulup akciğer ödemi oluşumuna neden olabilir. Suda boğulan kişilere göğüs hastalıkları uzmanları acil müdahalede bulunmalıdır.