Sarkoidoz başta akciğerler ve lenf nodları olmak üzere cilt, kalp, sinir sistemi gibi vücuttaki birçok organı etkileyebilen iltihabi bir rahatsızlıktır. Akciğerleri etkisi altına alan sarkoidoz “pulmoner sarkoidoz” olarak adlandırılır.
“Pulmoner sarkoidoz hastalığı olan kişilerin akciğerlerinde iltihaplı küçük hücre topakları oluşur. Bu hücre kitleleri yani granülomlar akciğer fonksiyonlarını etkileyebilir. Kimi zaman kendiliğinden iyileşen ve kaybolan granülomlar iyileşmediği takdirde akciğer dokusu iltihaba uzun süre maruz kalarak zarar görebilir ve sertleşebilir. Bu durum tıp literatüründe “pulmoner fibrozis” olarak adlandırılır. Akciğerin yapısını değiştirebilen ve solunum kalitesini etkileyen pulmoner fibrozis hastalığına yol açabilen Pulmoner sarkoidoz, bronşektazi ve solunum yetmezliği oluşumunu da tetikleyebilir. Pulmoner sarkoidoz hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte bu hastalığa sahip kişilere kombine tedaviler uygulanarak hayat kalitelerinin arttırılması amaçlanır.”
Pulmoner Sarkoidoz Nedenleri Nelerdir?
Pulmoner sarkoidoz nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak bakterilerin, virüslerin ya da maruz kalınan kimyasalların bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. Genetik faktörlerin etkisiyle de oluşabileceği tahmin edilen hastalık ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.
Pulmoner Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir?
Pulmoner Sarkoidoz rahatsızlığı bulunan kişilerin birçoğu herhangi bir belirti ile karşılaşmaz ve kendilerinde pulmoner sarkoidoz olduğundan bir haberdir. Ancak bu hastalık birçok organı etkileyebilir ve farklı belirtilerle kişiyi etkisi altına alabilir. Özellikle akciğerlerde tutunması halinde hayat kalitesini düşüren solunum problemlerine yol açabilir.
En sık görülen pulmoner sarkoidoz belirtileri şu şekilde listelenebilir:
Pulmoner sarkoidoz teşhisi konulan hastaların dermatolog, göz doktoru, kardiyolog ve nöroloji uzmanları tarafından muayene edilmesi gerekir.
Pulmoner Sarkoidoz Teşhisi ve Tedavisi
Pulmoner sarkoidoz belirtileri yaşayan hastaların tıbbi öyküleri dinlenir ve fiziksel muayeneleri tamamlanır. Kesin teşhis konulabilmesi için ek tetkikler gerçekleştirilir. Pulmoner sarkoidoz teşhisi için akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi, solunum fonksiyon testi, kan testleri, bronkoskopi, akciğer biyopsisi ve bronkoalveoler lavaj gibi tetkik yöntemlerine başvurulabilir.
Pulmoner sarkoidoz teşhis edildikten sonra tedavi süreci planlanır. Pulmoner sarkoidoz tedavisinde temel amaç hastaların semptomlarını kontrol altına almak ve akciğerlerin fonksiyonlarını iyileştirmektir. Bu amaçla medikal tedaviye başlanabilir. Medikal tedavi kapsamında hastalara steroid verilir. Bazı hastalarda herhangi bir tedavi gerektirmeyen bu hastalık, bazı kişilerde oksijen terapisi ve akciğer naklini gündeme getirebilir.