Hava yollarının temizlenmesini ve alt solunum yollarına yabancı maddelerin girmesini engelleyen öksürük, vücudumuzun en önemli savunma mekanizmalarından biri olmasının yanı sıra akciğer hastalıklarının habercisi olarak da değerlendirilir. Akciğer hastalıkları dışındaki sağlık sorunları neticesinde de oluşabilen öksürük, bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde boğazımızı ve hava yollarımızı temizlemek amacıyla gerçekleştirdiğimiz bir reflekstir.
Soluk alma, ses telleri kapalıyken boğazda ve akciğerlerdeki basıncın artması, ses tellerinin açılması gibi süreçler sonucunda oluşan öksürük geçici ya da kronik olarak gözlenebilir. Özellikle 3 haftadan uzun süren ve geçmeyen öksürük sorunu ile karşılaşan hastaların göğüs hastalıkları uzmanlarına muayene olmaları gerekiyor. Çünkü bir hastada çok yoğun öksürük şikayetlerinin olması daha ciddi hastalıkların varlığından şüphe edilmesini gerektirir.
Öksürük Neden Olur?
Öksürük nedenlerini akut öksürük ve kronik öksürük olarak ayrı kategorilerde incelemek daha doğru bir yaklaşım olur.
Akut öksürük çoğunlukla grip, nezle, sinüzit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonucunda oluşur. Aynı zamanda bronşit ve zatürre gibi alt solunum yolları enfeksiyonları nedeniyle de meydana gelebilir. Yüksek ateşle birlikte görülen akut öksürük, ortaya çıkış nedenleri doğrultusunda tedavi edilir.
Akut öksürükten farklı olarak kronik öksürük daha ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Kronik öksürük nedenleri şu şekilde detaylandırılabilir:
Öksürük Şikayeti Yaşayanlar Ne Zaman Tıbbi Destek Almalı?
Öksürük çok ciddi akciğer hastalıklarının erken habercisi olsa da her zaman öksürüğe neden olan ciddi bir sağlık sorunu olmaz. Yine de öksürük şikayetinin ihmal edilmemesi gerekir. Öksürük 3 haftadan uzun sürüyorsa, giderek kötüleşiyorsa, boyun bölgesindeki lenf nodları belirginleştiyse, hasta kilo kaybediyor ve yutkunma zorluğu çekiyorsa, ses tonunda değişiklik oluşuyorsa, nefes darlığı ve göğüs ağrısına ek olarak öksürdükten sonra kanlı balgam ortaya çıkıyorsa göğüs hastalıkları uzmanlarına muayene olunması gerekir.
Öksürük Teşhis ve Tedavi
Öksürük şikayeti ile başvuran hastaların muayeneleri gerçekleştirilir ve öyküleri dinlenir. Öksürük teşhisinde temel amaç öksürüğe yol açan ana faktörü bulabilmektir. Bu nedenle yapılan muayeneler sonucunda göğüs hastalıkları uzmanları ek tetkikler isteyebilir. Öksürükle birlikte yaşanan semptomlara göre akciğer grafisi, balgam kültürü ve bilgisayarlı tomografi gibi tanı yöntemlerine başvurulabilir.
Tanı yöntemleri ile öksürüğe neden olan sağlık sorunu belirlendikten sonra öksürük tedavisi de o doğrultuda planlanır. Kimi zaman istirahat, kimi zaman ilaç kullanımı, kimi zaman ise öksürüğe neden olan ciddi hastalıkların tedavileri ile hastaların sağlık durumlarının iyileştirilmesi amaçlanır.