Kanlı Balgam

Kanlı Balgam

Balgamda kan görülmesi hastalıklarla ilgili somut bir gösterge olarak kabul edildiğinden hastaları en çok endişelendiren semptomlardan biridir. Kanlı balgam ciddi hastalıkların habercisi olabildiği gibi sağlıklı bireylerde de ortaya çıkabilir.

 

Üst solunum yollarının enfeksiyonu, bronşit ve astım gibi hastalıklarda yaygın olarak karşımıza çıkan kanlı balgam akciğer kanseri, verem, zatürre, bronşektazi ve akciğer embolisi gibi akciğer hastalıkları neticesinde de görülebilir. Her ne kadar kanlı balgam göğüs hastalıkları ile ilgili bir semptom olarak değerlendirilse de kalp ve dolaşım sistemindeki hastalıklar veya böbrek rahatsızlıkları da balgamda kan görülmesine neden olabilir.

 

Tükürdüğünde ya da öksürdüğünde kanlı balgam ile karşılaşan hastaların panik yapmadan Göğüs Hastalıkları uzmanlarına muayene olmasında fayda vardır. Kanlı balgam görülen her hastada ciddi bir sağlık problemi olmayabilir, yine de tetkiklerin yapılması gerekliliği göz ardı edilmemelidir.

 

Kanlı Balgam Ne Zaman Görülür?

Az önce de belirttiğim gibi kanlı balgam çeşitli durumlarda ortaya çıkabilir.

 

  • Bronşit: Kanlı balgam kronik bronşit sorunu yaşayan hastalarda görülebilir.
  • Bronşektazi: Akciğerdeki hava yollarının kalıcı olarak genişlemesi ile karakterize bronşektazi balgamda kan görülmesine neden olabilir.
  • Kronik Öksürük: Kronik öksürük üst hava yollarındaki kan damarlarına zarar verdiği için kanlı balgam nedenleri arasında sayılabilir.
  • Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı: Hava yollarının kalıcı olarak tıkanması ile karakterize KOAH kanlı balgam şikayetine neden olabilir.
  • Zatürre: Akciğer dokusunun genellikle bir bakteri nedeniyle iltihaplanması olarak açıklanabilen zatürre terleme, göğüs ağrısı, yorgunluk, öksürük ve kanlı balgam semptomları ile etkisini hissettirir.
  • Akciğer Embolisi: Akciğer arterlerinde oluşan emboli göğüs ağrısı, ani nefes darlığı ve kanlı balgam şikayetlerine neden olabilir.
  • Akciğer Ödemi: Kalp hastalığı yaşayan kişilerde sıklıkla görülen akciğer ödemi göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kanlı balgam gibi semptomlara neden olabilir.
  • Akciğer Kanseri: Sigara kullanan 40 yaş üstü kişilerde görülme sıklığı artan akciğer kanseri nefes darlığı, göğüs ağrısı, kronik öksürük, baş ağrısı ve kanlı balgam gibi belirtilere yol açar.
  • Kistik Fibroz: Kalıtsal yolla geçen kistik fibroz vücut salgılarının kıvamını arttırarak akciğerlerde tekrarlayan ve ilerleyen enfeksiyonlara neden olur. Kanlı balgam kistik fibroz belirtileri arasında sayılabilir.
  • Tüberküloz: Halk arasında verem adı ile bilinen tüberküloz balgamda kan görülmesine de kan tükürmeye de neden olabilir.

 

Kanlı balgam görülmesine neden olabilecek hastalıklar ya da durumlar saydıklarımla sınırlı değildir; alınan travmalar, kalp kapakçıklarının daralması, boyun kanserleri ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar da balgamda kan görülmesine neden olabilir.

Kanlı balgam şikayetlerinin akciğer hastalıklarının habercisi olduğunun unutulmaması gerekir. Kanlı balgam şikayetleri yaşayan hastaların Göğüs Hastalıkları uzmanlarına başvurması önerilir. Özellikle kanlı balgam şikayetlerine açıklanamayan kilo kaybı, nefes darlığı, iştah azlığı, idrarda kan, göğüs ağrısı, sersemlik gibi belirtiler de eşlik ediyorsa acilen tıbbi destek alınmalıdır.

 

Kanlı balgam şikayeti ile başvuran hastalarımın şikayetlerini dinliyor, hastalık öykülerini öğrenip fiziksel muayenelerini gerçekleştiriyorum. Daha sonra gerekli hallerde balgam kültürü, BT, bronkoskopi veya akciğer grafisi gibi ileri tetkik yöntemlerini değerlendiriyorum. Teşhis sürecinden sonra kanlı balgam şikayetine neden olan göğüs hastalıklarının varlığı netleşirse, semptomun değil hastalığın tedavisi için süreci başlatıyorum.