Göğüs Ağrısı

Göğüs Ağrısı

Akciğer hastalıklarının en yaygın görülen belirtilerinden biri olan göğüs ağrısı farklı hastalıkların neticesinde de ortaya çıkabilir. Göğüs ağrısına neden olan bazı faktörler ciddi sağlık sorunu olarak değerlendirilmezken bazıları hayati tehlikeye yol açabilir. Göğüs ağrısı ülkemizde acil servise başvuran birçok hastanın ortak yakınmasıdır. Göğüs ağrısı akut ya da kronik olarak farklı şiddetlerde oluşabilir. İhmal edilmemesi gereken bu belirti sonrası hastaların göğüs ağrısı nedenlerini öğrenmeleri sağlıkları açısından önemlidir.

 

Göğüs Ağrısı Belirtileri

Göğüs ağrısı belirtileri, göğüs ağrısı nedenleri doğrultusunda değişiklik gösterebilir.

 

Kalp Hastalıkları Bağlantılı Göğüs Ağrısı: Kalp hastalıkları olanlar arasında göğüs ağrısı en çok korkulan semptomların başında gelir. Ancak kalp rahatsızlıkları olan hastalarda görülen ve göğüs ağrısı olarak tanımlanan şikayetler tam anlamıyla ağrı olarak nitelendirilemez. Genellikle göğüste yanma, doluluk, aktiviteler ile kötüleşen baskı ile hissedilen göğüs ağrısına soğuk terlemeler, baş dönmesi, mide bulantısı ve nefes darlığı gibi şikayetler eşlik edebilir.

Göğüs ağrısına neden olan kalp sorunlarına örnek olarak aort diseksiyonu, perikardit ve kalp krizi verilebilir. Kalp damar hastalıklarına bağlı olarak gelişen göğüs ağrısı “angına pektoris” olarak adlandırılır ve bu semptomun kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir.

Kalp hastalıkları neticesinde oluşan göğüs ağrısı semptomuyla farklı hastalıklar neticesinde oluşan semptomlar arasında ayrım yapmak zor olabilir. Kalp hastalıklarından bağımsız ortaya çıkan göğüs ağrısı ile birlikte gözlemlenen şikayetler ve ağrı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Ağızda ekşi – acı bir tat hissedilmesi
  • Yutma zorluğu çekilmesi
  • Vücut pozisyonu değiştirilince şiddeti değişen ağrı
  • Derin nefes alırken ya da öksürürken yoğunlaşan ağrı
  • Göğüste baskı hissi
  • Uzun süre devam eden ağrı

 

Akciğer Hastalıkları Bağlantılı Göğüs Ağrısı: Göğüs ağrısı akciğer hastalıklarının da habercisidir. Akciğere pıhtı atması olarak bilinen pulmoner emboli, zatürre, akciğer sönmesi (pnömotoraks), akciğer zarları arasında sıvı birikmesi (plörezi), akciğer kanseri ve verem göğüs ağrısı şikayetine neden olabilir.

Akciğer hastalıkları ve kalp hastalıkları dışında gastointestinal nedenlerin, kas-kemik-sinir bağlantılı sorunların ve psikolojik nedenlerin de göğüs ağrısı oluşumunu tetikleyebileceği unutulmamalıdır.

 

Göğüs Ağrısı Teşhis ve Tedavisi

Göğüs ağrısı birçok ciddi hastalığın belirtisi olabildiği için kesinlikle ihmal edilmemesi gereken semptomlar arasında yer alır. Göğüs ağrısına neden olabilen tüm hastalıklar ölümcül olarak nitelendirilmese de bu semptomlar için acil tıbbi destek alınması gerekir.

Göğüs ağrısının nedenlerinin teşhis edilmesi için elektrokardiyogram, kan testleri, akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografi gibi tetkik yöntemlerine başvurulması gerekir. İlk testlerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda ekokardiyogram, BT, stres testi, anjiyogram gibi ileri tetkiklere de başvurulabilir.

Göğüs ağrısı tedavisi göğüs ağrısına neden olan sağlık sorununa yönelik belirlenir. Arterleri gevşeten, kan sulandıran, kan pıhtılarını çözen, kan incelten, mide asidini baskılayan ve kişiyi sakinleştiren ilaçlar göğüs ağrısı şikayetleri ile gelen hastalara verilebilir. Aynı zamanda ciddi bir durumla karşılaşılırsa hastalara anjiyo, bypass veya akciğere cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.