Kronik ya da akut olarak ortaya çıkabilen bronşit, akciğerlere hava taşınmasından sorumlu bronş tüplerinin iç yüzeylerinde bulunan zarın iltihaplanıp şişmesi durumu olarak tanımlanabilir.
Akut bronşit çoğunlukla iki yaşın altındaki çocuklarda en sık görülen alt solunum yolları hastalığıdır. Kış ve ilkbahar aylarında görülme sıklığı artan akut bronşit genellikle koyu renkli balgam, kuru öksürük, hafif ateş ve halsizlik gibi şikayetlere neden olur. Birkaç haftalık süreçte kendiliğinden geçebilen akut bronşit nedeni doğrultusunda antibiyotik ve ek tedaviler gerektirebilir.
3 yıl üst üste kış mevsiminde 3 aydan daha uzun süreli balgamlı öksürük semptomu olan hastalarda “kronik bronşit” olduğu kabul edilir. Kronik bronşit ise akut bronşit ile kıyaslandığında oldukça ciddi bir sağlık sorunu olarak ön plana çıkar. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tiplerinden biri olan kronik bronşit nefes darlığına ve öksürüğe neden olur. Kronik bronşit nedenleri arasında sigara kullanımı, uzun süre kirli havaya maruz kalınması ve hava yollarının geri dönüşü olmayan biçimde zarar görmesi gibi farklı faktörler bulunabilir.
Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Hem akut hem de kronik bronşit hastaların;
Bu belirtilere ek olarak kronik bronşit hastalarında halsizlik, ateş, burun akıntısı, geçmeyen öksürük, faranjit ve boğaz ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Bronşit Nedenleri Nelerdir?
Akut bronşit soğuk algınlığına ya da gribe neden olan virüsler ya da bakteriler nedeniyle oluşabilir. Her iki durumda da vücut mikroplarla savaşırken bronş tüpleri şişer ve daha çok mukoza üretir. Dolayısıyla akciğerlere taşınan hava her zamankinden daha dar bir alandan geçmeye başladığından nefes darlığı oluşur.
Kronik bronşit nedenleri arasında ise kimyasalların ve tozun solunması, uzun süre sigara kullanımı ve sigara dumanına maruz kalınması gibi faktörler gösterilebilir.
Bronşit oluşumu astım ve alerji sorunları yaşayan hastalarda daha sık ortaya çıkar. Ek olarak kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olması ve sistemik hastalıklar da bronşit hastalığını tetikleyebilir.
“Göğüs ağrısı, nedeni açıklanamayan kilo kayıpları, uykusuzluk, yüksek ateş, nefes darlığı, üç haftadan uzun süren öksürük, kanlı balgam gibi şikayetleri yaşayan hastaların zaman kaybetmeden Göğüs Hastalıkları uzmanlarından destek almalarını öneriyorum.”
Bronşit Teşhisi ve Bronşit Tedavisi
Bronşit teşhisi hastaların öyküsünün dinlenmesi ve fiziksel muayene yapılmasını gerektirir. Aynı zamanda kandaki oksijenin ölçülmesi, akciğer fonksiyon testlerinin yapılması, akciğer grafisi çekilmesi, kan testlerinin gerçekleştirilmesi ve balgam kültürü gibi ek tetkikler de istenebilir. Bronşit teşhisi sırasında tüm hastalarımın öykülerini dinliyor ve genel sağlık durumları doğrultusunda tetkikleri belirliyorum. Bu şekilde “hastalık yoktur, hasta vardır” ilkesi ışığında hastalarıma özel tetkik ve tedavi süreçleri yürütebiliyorum.
Akut bronşit 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden geçme eğilimindedir. Akut bronşite bir bakteri neden olduysa antibiyotik tedavisine başlanabilir. Astım ya da alerji sorunu olan hastalara ise hava yollarının açılması ve solunumun kolaylaştırılması için inhalatör kullanmaları önerilebilir. Bol su içen, istirahat eden ve reçetelendirilen ilaçları kullanan hastaların akut bronşit şikayetleri iyileştirilebilir.
Kronik bronşit tedavisinde ise hastaların yaşadıkları şikayetlerin hafifletilmesi hedeflenir. Bu doğrultuda kronik bronşit tedavisi dahilinde;
Kronik bronşit tedavi edilebilen bir sağlık sorunu değildir. Kronik bronşit tedavisinin temel amacı hastaların yaşadıkları şikayetleri azaltmak ve hastaların hayat konforlarını arttırmaktır.