Akciğer hastalıklarının teşhisi, akciğerdeki iltihap nedenlerinin belirlenmesi, akciğer dokusundan biyopsi yapılması, hava yollarını ya da akciğerleri tıkayan tümör gibi oluşumların çıkarılması ve akciğerdeki bazı hastalıkların tedavisi amacıyla gerçekleştirilen bronkoskopi hem tanı hem de tedavi yöntemi olma özelliği taşıyor.
“Bronkoskopi hem bir tanı hem de bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Hastaların ihtiyaçları ve sağlık durumları doğrultusunda bronkoskopi sırasında doku örneği alınabilir, lenf nodlarının ve bronşların çevresindeki ve içindeki dokuların net bir şekilde görüntülenmesi adına ultrason çekilebilir.”
Bronkoskopi Nedir?
Bronkoskop adı verilen, esnek yapıya sahip ve uç kısmında ışık kaynağı ile kamera bulunan özel bir alet yardımıyla endoskopik yolla gerçekleştirilen bronkoskopi, hastaların birçoğunu endişelendiren bir uygulama olarak düşünülse de özünde oldukça güvenli bir endoskopi yöntemi olarak değerlendirilebiliyor.
“Bronkoskopi yapılması gereken hastalarıma bronkoskopi öncesi ve bronkoskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgilendirme gerçekleştirdiğim için hastalarımın şikayet yaşama olasılığını azaltıyorum.”
Bronkoskopi Neden Yapılır?
“Bronkoskopi neden ve hangi durumlarda yapılır?” sorusuna birçok farklı yanıt verilebiliyor. Bronkoskopi işlemi sayesinde akciğerlere giden ana yollar olarak da ifade edebileceğim bronşlar dahil olmak üzere akciğerlerin iç kısımları incelenebiliyor. Teknolojinin gelişmesi sayesinde hastaların akciğerlerini net bir şekilde inceleme imkanı sunan bronkoskopi birçok farklı durumda hem tanı hem de tedavi amacıyla gerçekleştirilebiliyor.
Tanı Amaçlı Bronkoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?
Tedavi Amaçlı Bronkoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?
Bronkoskopi hava yollarında tıkanıklığa yol açan iyi ya da kötü huylu tümörlerin alınması, bronşlarda tıkanıklık olduğu durumda stent takılması, hava yollarındaki yabancı cisimlerin çıkarılması gibi alanlarda tedavi amacıyla kullanılabiliyor.
Bronkoskopi Nasıl Yapılır?
Çoğunlukla hastalara lokal anestezi verilerek gerçekleştirilen bronkoskopi sırasında, bronkoskop ile ağızdan veya burundan geçilerek ses tellerine ulaşılır. Ses telleri arasından trakea adı verilen ana hava yoluna ve bronş yapılarına geçiş yapılır. Bronkoskop bronşlardan geçirilerek akciğer loblarının daha uç noktaları incelenir. Yaklaşık 10 – 12 dakika süren işlem sonrası hastalar birkaç saat içinde evlerine dönebilirler.
Bronkoskopi hastalarımın en çok endişe duyduğu tanı ve tedavi yöntemlerinin başında gelse de güvenle uygulanabilen; oldukça gerekli ve tedavi sürecine ivme katabilen bir işlemdir. Hastalar bronkoskopi sırasında ağrı ya da acı hissetmezler ve işlem sonrası dikkat edilmesi gerekenlere uyum sağladıklarında rahatsız edici bir şikayet ile karşılaşmazlar.