Bilgisayarlı Tomografi (BT / CT)

Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)

Akciğer hastalıklarının değerlendirilmesinde çok önemli bir görüntüleme tekniği olan bilgisayarlı tomografi; zatürre, bronşit, göğüs travması, amfizem, akciğer kanseri, akciğer damarlarındaki tıkanıklıklar, aort hastalıkları, akciğer ve akciğer zarlarına tutunan meslek hastalıkları, akciğer veya zarlarındaki tümörler ve konjenital anomaliler gibi sağlık sorunlarının varlığında ya da bu hastalıklardan şüphelenilmesi halinde kullanılır.

 

Bilgisayarlı tomografi vücuttaki organların, kemiklerin ve dokuların resimlerini oluşturmak üzere röntgen ışını ile bilgisayar teknolojilerini birleştirir. Vücudun herhangi bir bölümüne BT taraması gerçekleştirilebilir.

 

Bilgisayarla Tomografi Nasıl Çekilir?

BT taraması yapılacak hastaların işlemden önce birkaç saat boyunca herhangi bir şey yemesi ve içmesi yasaktır. İşleme başlanmadan önce hastaların hastane önlüğü giymesi ve masada yatması gerekir. BT cihazının tipine göre hastanın yattığı masa sabit kalabilir ya da hareket edebilir. Hastanın masa üzerindeki konumu da yine BT taraması yapılacak vücut bölgesine göre değişir.

BT taraması sırasında hastalar hareket etmemelidir, bu nedenle masaya yatarken rahat bir pozisyon almaları gerekir. Görüntüleme yapılırken görüntü kalitesinin yükselmesi için hastanın hareket etmemesi ve zaman zaman nefesini tutması istenebilir.

 

BT Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

BT taramaları hastaların sağlık durumları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak adına gerçekleştirilir. BT taramaları sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyonun oluşmaması adına hasta ve doktorlar arasında yapılan görüşmelerde hastaların genel sağlık durumları ile ilgili detaylı bilgi alınır. Gebelik gibi hassas durumda olanların ya da alerji, böbrek yetmezliği, tiroit, diyabet, kalp pili ve klostrofobi gibi sağlık sorunları olanların öncesinde uzmanlara bilgi vermesi gerekir.

 

Bilgisayarlı Tomografi Hangi Durumlarda Yapılır?

Bilgisayarlı tomografi vücudun herhangi bir bölgesinin görüntülenmesini sağlayabilir. Ancak “BT hangi durumlarda yapılır?” sorusuna Toraks BT özelinde yanıt vereceğim.

Toraks bilgisayarlı tomografi ile göğüs bölgesinin farklı açılardan üç boyutlu görüntüsünün alınması mümkündür. Elde edilen görüntüler bilgisayardan işlenerek göğüs ve toraks bölgesinde bulunan yumuşak dokuların ve kemiklerin görüntülenebilmesini sağlar. Akciğer grafisinden farklı olarak toraks bilgisayarlı tomografi sayesinde iç organlar, kas dokuları, sinirler ve kan damarları görüntüleri elde edilebilir. Akciğer grafisi ile tespit edilen patolojilerin araştırılması veya akciğer grafisi normal olsa dahi hastalık şüphesinin netleştirilmesi için BT çekilebilir.

 

İleri tetkiklerin yapılması gereken durumlarda Toraks bilgisayarlı tomografi, biz Göğüs Hastalıkları  uzmanları için önemli veriler sunar. Akciğerleri, akciğer dışındaki plevral bölgeyi ve göğüs duvarı patolojilerini değerlendirmemizi sağlayan BT taramaları sayesinde hastalıkları teşhis edebiliriz, uyguladığımız tedavilerin sonuçlarını değerlendirebiliriz, elde ettiğimiz veriler doğrultusunda hastalarımıza özel tedavi planlaması gerçekleştirebiliriz.