Akciğerlerde Kaşıntı Hissi Neden Olur?

Siz de akciğerlerinizde kaşıntı hissediyor musunuz? Solunum sırasında akciğerlerde ve göğüste hissedilen kaşıntı, genellikle alerjiler ya da çevresel tetikleyiciler nedeniyle meydana gelen tahrişin bir sonucudur. Ancak aynı zamanda astım gibi tedavi gereksinimi duyulan sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bu haftaki blog yazımda akciğerlerde kaşıntı hissine yol açan nedenler, akciğerlerde kaşıntıyla birlikte gözlemlenebilecek semptomlar ve neden doğrultusuna planlanacak tedaviler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Akciğerlerde Kaşıntı Hissinin Ardında Birçok Neden Olabilir

Solunum sırasında akciğerlerinizde ve göğsünüzde gıdıklanma benzeri bir his yaşıyorsanız, bu durumun ardında birçok farklı neden olabileceğini düşünebilirsiniz.

Havanın soğuk ve kuru olması, hava kirliliğiyle tütün ve tütün ürünlerinin dumanına maruz kalınması, endüstriyel kimyasalların ve ev temizleyici ürünlerin solunması akciğerlerde kaşınma hissine yol açan çevresel faktörlere örnek olarak gösterilebilir.

Toz, polen, evcil hayvanların ölü derileri ve küf gibi alerjenler, astım, solunum sistemini hedef alan enfeksiyonlar ve kullanılan ilaçlar da akciğerlerde kaşıntı hissine yol açabilir. Tüm bunlara ek olarak akciğerlerde kaşıntının fiziksel ve psikolojik nedenlerinin bulunduğu da bilinmektedir. Aşırı zorlanma, stres ve kronik öfke bu nedenlere örnek olarak gösterilebilir.

Akciğerlerde kaşıntı hissi tek başına ortaya çıkabileceği gibi farklı semptomlarla birlikte de görülebilir. Bu semptomlar, altta yatan neden doğrultusunda değişebilir. Alerjiler nedeniyle akciğerlerde kaşınma hissediliyorsa burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kaşıntı, yüzde ağrı ek semptomlar olarak görülebilir. Altta yatan neden astımsa hırıltılı solunum, geceleri artan öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve uyurken zorlanma akciğerlerde kaşıntıya neden olabilir. Solunum yolu hastalıkları nedeniyle akciğerlerde kaşıntı görülüyorsa öksürürken ağrı hissedilmesi, boğaz ağrısı, yorgunluk ve ateş gibi şikâyetler yaşanabilmektedir.

Akciğerlerde Kaşıntı Hissi Nasıl Geçer?

Bu soruya tek bir yanıt verilmesi ne mümkün ne de kolaydır. Akciğerlerde ve göğüste kaşıntı hissinin nedenleri farklıdır ve tedavi altta yatan neden doğrultusunda planlanır. Altta yatan neden;

  • Alerjiler ise öncelikle hassasiyet gösterilen alerjenin belirlenmesi gerekir. Akabinde alerjinin şiddeti doğrultusunda antihistaminler ve alerji semptomlarının kontrol altına alınmasını sağlayan ilaçlar reçete edilebilir.
  • Astım ise hasta özelinde astım eylem planı yapılabilir. Hastanın astım hastalığının nedenleri ve şiddeti belirlendikten sonra ilaç kullanımı gerekli olabilir.

Akciğerlerde kaşıntı hissi nadir görülen bir semptom değildir ve genellikle tedavi edilmesi gereken farklı bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Farklı nedenleri olabildiğinden bu belirtiyi yaşayan hastaların sağlık kontrollerinden geçmesi en doğrusudur.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.