Kanlı Balgamın Yaygın Görülen 7 Nedeni

Genç ve yetişkin bireylerde uzun süren öksürüklerin ve kuru havaya maruz kalmanın bir sonucu olarak karşımıza çıkabilen kanlı balgam, farklı belirtilerle birlikte görüldüğünde ciddiye alınması gereken, son derece önemli bir semptom olarak değerlendirilir. Nefes darlığı, ateş ve yeşil ya da gri balgam gibi farklı şikâyetlerle eş zamanlı meydana geldiğinde solunum yolu enfeksiyonları, bronşit ve pulmoner ödem gibi önemli sağlık sorunlarının göstergelerinden biri olabildiği bilinmektedir. Kanlı balgam bu belirtilerle ortaya çıktığında, belirtiler 3 gün ve daha uzun sürdüğünde zaman kaybetmeden tıbbi destek alınmasında fayda olacaktır. Bu yazımda kanlı balgamın potansiyel nedenleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Pulmoner Emboli

Pulmoner emboli, akciğer arterlerinin kan pıhtısı veya farklı bir madde ile tıkanması durumu olarak kısaca tanımlanabilir. Belirtileri pıhtının büyüklüğüne ve akciğer arterlerinin ne kadar tıkandığına göre değişiklik gösterebilir. Pıhtı çok küçükse belirgin bir belirti ile karşılaşılmaması mümkündür. Pıhtının boyutu büyüdükçe, damarlardaki tıkanıklık derecesi arttıkça kanlı balgam, öksürük, nefes darlığı, nabızda artış ve göğüs ağrısı gibi ciddi semptomlar ortaya çıkabilir. Tedavi süreci, kişi özelinde belirlenir. Akciğer embolisi şüphesi duyulduğu takdirde test sonuçları gelmeden önce de hastalara pıhtılaşmayı engelleyen enjeksiyonlar yapılabilir.

Solunum Yollarında Kuruluk

Gırtlağı, farenksi ve burnu etkileyen kuruma; grip, nezle veya alerjiler nedeniyle meydana gelebilir. Hava yollarını kaplayan mukozanın tahriş olması, bölgede mikro yaralanmaların oluşmasına neden olduğunda kanlı balgam görülebilir. Ek olarak iç ve dış ortam havasının aşırı kuru olması durumunda kanlı balgam ile karşılaşılması mümkündür. Bu gibi bir durumda, sıvı tüketimini artırılması ve anti-enflamatuar ilaçların kullanılması gerekli olabilir.

Solunum Enfeksiyonları

Kanlı balgama yol açan yaygın nedenlerden biri de farklı şiddetlerde ortaya çıkabilen akciğer enfeksiyonlarıdır. Solunum yolu enfeksiyonları kanlı balgam haricinde nefes almada zorlanma, sarı ya da yeşil balgam, ciltte solgunlaşma, dudaklarda ve parmaklarda mavileşme, ateş ve göğüs ağrısı gibi şikâyetlere de neden olabilmektedir. Akciğer enfeksiyonlarından şüphelenildiği takdirde zaman kaybetmeden göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurulması ihmal edilmemelidir.

Bronşektazi

Bronşların kalıcı olarak genişlemesi ve fonksiyonlarını yitirmesi olarak kısaca tanımlanabilen bronşektazi; aşırı balgam üretimi, nefes darlığı ve kanlı balgam gibi şikâyetlere neden olabilir. Bronşektazi tamamen iyileşebilen değil, semptomları kontrol altına alınabilen kronik bir hastalıktır. Tedavisinin amacı hastaların yaşam kalitesinin artırılmasıdır.

Bronşit

Kanlı balgama neden olabilen hastalıklardan biri de bronşittir. Tekrar eden bronşiyal enflamasyon, solunum yollarının tahriş olmasına ve kanama riskinin artmasına yol açar. Bronşit genellikle beyaz ve açık sarı renkli balgam üretimini tetikler. Bazı durumlarda balgamda çizgi şeklinde kan da görülebilir. Ek olarak hırıltı, yorgunluk ve nefes darlığı da bronşit semptomları arasındadır.

Pulmoner Ödem

Akciğerlerde sıvı birikmesi olarak kısaca tanımlanabilen pulmoner ödem, genellikle kalp hastalıkları olan hastalarda ortaya çıkar. Bunun temel nedeni kalbin vücudun geri kalanına yeterli oranda kan pompalayamaması ve kanın akciğerlerdeki küçük kan damarlarında toplanmasıdır. Bu durumda balgam pembe veya kırmızı renkte ve köpüklü görünümde olur. Pulmoner ödem nefes darlığı, göğüs ağrısı, kalp atışlarında hızlanma, dudaklarda veya parmaklarda morluk gibi belirtilere de neden olabilir.

Akciğer Kanseri

Kanlı balgam, akciğer kanseri gibi son derece tehlikeli bir hastalığın habercisi de olabilir. Kalıcı öksürük, kilo kaybı, sırt ağrısı, aşırı yorgunluk gibi ek belirtilere neden olabilen akciğer kanseri riski 40 yaş ve üzerindeki, sigara içen kişilerde artmaktadır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.