
23 Tem “Sessiz Astım” Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Solunum yollarının iltihaplanması ve daralması ile karakterize astım, yaygın görülen kronik akciğer hastalıklarından biridir. Solunum yollarında meydana gelen daralma, bronşiyollerden geçen hava miktarını kısıtlar; bu kısıtlanma, solunum sırasında hırıltıya ve öksürüğe neden olur. Sessiz astım olarak adlandırılan durumda ise hırıltı ya da öksürük gibi astımla özdeşleşen semptomlar görülmez. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik, alerji ve çevresel faktörler nedeniyle tetiklenebildiği bilinen sessiz astım hakkında hazırladığımız bu yazıda, hastalığın belirtileri ve teşhis süreci hakkında da bilgi bulabilirsiniz.
Sessiz Astım Belirtileri Nelerdir?
Sessiz astımın tam olarak sınırları çizilmiş bir tanımı bulunmaz. Astımın öksürük ve hırıltı gibi semptomlarının ortaya çıkmadığı, daha hafif bir versiyonu olarak kabul edilir. Yaygın görülen belirtileri arasında anksiyete, huzursuzluk, yorgunluk, nefes darlığı ve konuşmada zorlanma bulunur. Nadir de olsa daha ciddi şikâyetlere neden olduğunun bilinmesi faydalı olacaktır. Solunum hızında artma, nefes almakta zorlanma, dudaklarda ve parmaklarda morarma, baş dönmesi ya da bayılma veya kaburgalar arasında ve boyun tabanında solunum sırasında meydana gelen batma gibi semptomlar ortaya çıktığında zaman kaybetmeden tıbbi destek alınması tavsiye edilir.
Sessiz astım çeşitli unsurlardan tetiklenebilir. Polen, küf, toz akarları, ani hava değişimleri, soğuk hava, duygusal stres, oksijen ihtiyacını artıran egzersizler, hormonal değişimler, güçlü kokular, hava kirliliği ve solunum yolu enfeksiyonları sessiz astım şikâyetlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Sessiz Astım Neden Olur?
Az önce de belirtildiği gibi sessiz astımın nedenlerinden ziyade risk faktörlerinden bahsetmek daha doğru bir yaklaşımdır. Genetik faktörler, alerjiler, hava kirliliğine maruz kalınması, solunum enfeksiyonları ve obezite gibi risk faktörleri neticesinde tetiklenebilen sessiz astımın astımdan ayırt edici özelliği solunum sırasında hırıltının ve öksürüğün meydana gelmemesi olsa da bazı durumlarda net bir şekilde gözlemlenmeyen hırıltı ile de karşılaşılması mümkündür.
Yaşanan semptomlar nedeniyle göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurulduğunda fiziksel muayene ve öykü dinlendikten sonra ek tetkikler istenebilir. Akciğerlere ne kadar hava girişi ve çıkışı olduğunun belirlenmesi için spirometri, belirli alerjenlere maruz kalındığında spirometri sonuçlarının nasıl etkilendiğinin tespit edilebilmesi için bronş provokasyon testi ve akış testleri yapılabilir.
Sessiz Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sessiz astımın tedavisi, astımın şiddetine göre belirlenir. Bu kapsamda bronkodilatör uygulaması, oksijen tedavisi ve sistemik kortikosteroidlerin kullanımı gerekli olabilir. Sessiz astım durumunda astım ataklarının önlenebilmesi de oldukça önemli bir adımdır. Tetikleyicilerden uzak durulması, akciğerleri güçlendiren nefes egzersizlerinin yapılması, antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesi, uyku kalitesinin artırılması, ev içi hava kalitesinin yükseltilmesi, solunum yollarının tahrişinin azaltılması adına yeterince sıvı alımı gibi tedbirlerin uygulanması önerilebilir.
Sessiz astım ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, genellikle astımın en şiddetli formu olarak da bilinen status astmatikus ile ilişkili olmasıdır. Status astmatikus, geleneksel astım ilaçları ile düzelmeyen bir astım dönemi olarak tanımlanır. Hırıltı, öksürük ve aşırı nefes darlığı gibi kötüleşen belirtilerle ortaya çıkar. Astımın tüm formlarında meydana gelebilme ihtimali bulunmakla birlikte sessiz astımda bu riskin daha fazla olduğu bilinir.
Sorry, the comment form is closed at this time.