Egzersiz Yapmak Akciğerlerimizi Nasıl Etkiler?

Egzersizin genel sağlığımız üzerinde birçok faydaya sahip olduğunu biliyoruz. Kilo kontrolünü sağladığı, kemik yoğunluğunu artırdığı, solunum yollarındaki mukusun atılmasına katkı sunduğu, damar sağlığını iyileştirdiği ve farklı nörotransmitterlerin salınımını destekleyerek daha mutlu hissetmemize yardımcı olduğu yönünde artan bir farkındalığımız mevcut. Peki ya egzersizin akciğerlerimiz üzerindeki etkilerini tam olarak biliyor muyuz? Bu blog yazımda akciğer sağlığımız ve egzersiz arasındaki ilişki hakkında bilgi aktaracağım, faydalı olmasını umarım.

Egzersiz Akciğerleri Güçlendirir mi?

Evet, egzersiz yapmak akciğerlerimizi güçlendirir. Fiziksel olarak aktif olunan zamanlarda kasların artan oksijen ihtiyacının karşılanması için kalp ve akciğerler normale oranla daha fazla çalışır. Düzenli egzersiz yapıldığında nasıl ki beden kasları gelişiyorsa, aynı durum akciğerler ve kalp için de geçerlidir. Fiziksel olarak aktif olunmaya devam edilmesi, akciğerlerin ve kalbin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle düzenli egzersiz yapıldığında nefes darlığı yaşanması ya da farklı bir ifadeyle, hareket ederken kesilme, nefes nefese kalma gibi şikâyetlerin ortaya çıkması ihtimali azalır.

Tavsiye edilen, genç ya da yaşlı, sağlıklı ya da kronik hastalıklara sahip olan herkesin fiziksel kapasitesine ve kondisyonuna uygun egzersizleri yapmasıdır. Fiziksel olarak aktif bir yaşam sürülmesinin akciğer kanseri dâhil olmak üzere birçok tehlikeli hastalığın oluşum riskini azaltabildiği bilinmektedir. Egzersizin faydalarından tam anlamıyla yararlanılabilmesi için yetişkinlerin haftada 5 gün, günde 30 dakika hareket etmeleri önerilir. Bu noktada hareketten kastımız spor salonlarına gidip sıkı bir antrenman programına katılım sağlamak değil. Mümkün olduğunca tempolu yürümek, evde temizlik yapmak, bisiklete binmek ya da yüzmek vücudun egzersiz gereksinimini karşılamak için tercih edilebilecek aktivitelerdir.

Akciğer sağlığı için önerilen egzersizler arasında aerobik ve kas güçlendirici aktiviteler bulunur. Yürümek, koşmak ya da ip atlamak akciğerlerin efektif şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır. Ağırlık kaldırmak, vücudun spesifik bölgelerini çalıştırmak üzere spor aletleri ile çalışmak ya da pilates yapmak solunum kaslarını harekete geçirecektir. Bu noktada doğrudan diyafram kaslarını geliştirmek üzere solunum egzersizlerinin de ihmal edilmemesi tavsiye edilir.

Kronik Akciğer Hastalıkları Olan Kişiler de Egzersiz Yapabilir

Kronik akciğer hastalıkları olan kişiler, uzmanlar tarafından belirlenen ve planlanan egzersiz programlarına uyum sağlayabilirler. Akciğerlerin ve kalbin güçlü tutulması, akciğer hastalıkları olan kişilerin gün içerisinde yapmaları gerekenleri yapabilmeleri, daha iyi ve mutlu hissetmeleri bakımından son derece önemlidir. Yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarında da sağlık durumuna ve kondisyona göre yapılan egzersizlerin, kronik akciğer hastaları için oldukça faydalı olduğunu ve nefes darlığı gibi yaşam kalitesini düşüren semptomları azaltabildiğini göstermektedir.

Hekimler tarafından hastaya önerilen egzersizlerin, tavsiye edilen süre ve sıklıkta yapılması hâlinde deneyimlenmesi mümkün faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kan dolaşımı iyileşir ve vücut, oksijeni daha iyi kullanır.
  • Enerji seviyesinin artması sonucu, günlük işler daha kolay yapılabilir.
  • Dayanıklılık artar, solunum kasları dâhil olmak üzere vücuttaki tüm kaslar güçlenir.
  • Nefes darlığı şikâyeti azaldığından yaşam kalitesi yükselebilir.

Kronik akciğer hastalıklarına sahip olanların haftada 3-4 defa, günde 20-30 dakika egzersiz yapmaları önerilir. Uyulması gereken program detayları hastadan hastaya değişebileceği için hastaların hekimlerine danışmaları önemlidir.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.