Bahar Alerjilerine Karşı Nasıl Tedbir Alınmalı?

Bahar ayları birçok kişi için doğanın uyanışını temsil etse de bazıları için hapşırma, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı, nefes darlığı, yorgunluk ve burun tıkanıklığı gibi birçok alerjik semptomun kaynağına dönüşebiliyor. Milyonlarca kişinin yaşam kalitesini azaltan semptomlara yol açan, alerjik rinit veya saman nezlesi olarak da adlandırılan mevsimsel alerjiler doğru yönetilemediğinde günlük yaşantıyı kesintiye uğratabiliyor. Siz de bahar aylarında yaşadığınız alerji semptomlarını azaltmak için yazımdaki önerilere uyum sağlayabilirsiniz.

Alerjenlerden Sakınmaya Çalışın

Herhangi bir maddeye alerjiniz varsa alerji semptomlarınızı engellemek adına atmanız gereken en önemli adım alerji şikâyetlerinizi tetikleyen alerjenlerden uzak durmaktır. Bahar alerjileri için de aynı söylem geçerlidir. Bu kapsamda şu tedbirler alınabilir:

  • Ağaç polenlerine alerjisi olanların, bu polenlerin havada yoğun olarak bulunduğu şubat ve mart aylarında, özellikle rüzgârlı günlerde evlerinin kapı ve pencerelerini kapalı tutmaları gerekir. Sabah erken saatlerde dışarı çıkılmamalıdır.
  • Çimen polenlerine alerjisi olanların, evlerinin veya oturdukları apartmanın bahçesinde çimler varsa çimen polenlerinin havadaki yoğunluğunun arttığı nisan ve temmuz aylarında bu çimleri kısaltmaları tavsiye edilir. Sabahları ve öğleden sonraları mümkün olduğunca evde kalınması önemlidir.
  • Bahar alerjisi olanlar dışarı çıkarken şapka ve gözlük takmalı, eve döndüklerinde dışarıda giydikleri kıyafetleri değiştirmeli ve çıkardıkları giysileri makineye atmalıdır.
  • Rüzgârlı havada ve alerjenlerin yoğun olduğu zaman dilimlerinde dışarı çıkılırken maske takılması tavsiye edilir.

Havadaki Alerjen Durumunu Takip Edin

Artık havadaki polen durumu hakkında çeşitli bilgi kaynaklarına sahibiz. Alerji mevsimlerinde günlük işleri meteoroloji tarafından açıklanan veriler doğrultusunda planlamak alerji semptomlarının engellenmesi veya azaltılmasında önemli bir etki sağlıyor. Bölgenizdeki ağaç polenleri, yabani ot polenleri ve çayır polenleri miktarını günlük olarak takip edebilir, dışarıda yapılacak işlerinizi havadaki polen seviyesinin düşük olduğu günlerde planlayabilirsiniz. Böyle bir olasılık bulunmuyorsa dışarı çıkarken ve eve geldikten sonra gerekli tedbirleri alabilir ve hekiminize de danışarak alerji ilaçlarınızı içebilirsiniz.

İç Ortamların Hava Kalitesini Artırın

Alerjenlerin evlerdeki varlığını tamamen ortadan kaldırmak ne yazık ki pek mümkün görünmüyor. Yine de belli başlı tedbirler alarak evinizdeki alerjen miktarını en düşük seviyede tutabilirsiniz.

  • Evleri havalandırmak yerine polen filtreli klimalar kullanarak,
  • Sigara içmeyerek ve sigara dumanına maruz kalmayarak,
  • Çamaşırları açık havada kurutmayarak,
  • Araçlarda polenleri tutabilen filtreler kullanarak, filtreleri düzenli olarak temizleterek,
  • Haftada 1-2 kere nevresimleri ve çarşafları yıkayarak,
  • HEPA filtreye sahip elektrikli süpürgeler ile evi her gün süpürerek,
  • Evlere ayakkabılarla girmeyerek, yer döşemelerini düzenli olarak silerek bahar alerjisinin neden olduğu şikâyetleri azaltmak mümkün olabilir.

Alınan tedbirler alerji semptomlarını engellemekte yetersiz kalıyorsa hekimlere danışılması ihmal edilmemelidir. Alerjenlere gösterilen bağışıklık yanıtının kontrol altına alınmasına yardımcı olan ilaçların reçete edilmesi mümkündür. Mevsimsel alerjilerin çok ağır geçmesi durumunda temel alerjenin varlığının tespit edilmesi için alerji testleri uygulanabilir ve tedavi planı yenilenebilir. Bazı kişiler için immünoterapi söz konusu olabilir.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.