
01 Şub Evde Uyku Testi Yapılır mı?
Uyku esnasında solunumun tekrar tekrar durup yeniden başladığı, potansiyel olarak oldukça ciddi bir uyku bozukluğu olarak tanımlanabilen uyku apnesi; yorgun uyanma, gün içerisinde uykuya dalma ve tanıklı apne (eşinin uykuda nefesinin durduğunu söylemesi) gibi şikâyetlere neden olabilir. Yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gibi çeşitli komplikasyonlara da yol açabilen bu uyku bozukluğunun tedavisinin kişiye özel planlanması ve bu planlama için de teşhis sürecinin doğru yapılması gerekir.
Uyku apnesi testi olarak da adlandırılan polisomnografi sırasında beyin dalgaları, kalp atış hızı, solunum sayısı ve kandaki oksijen seviyesi gibi önemli bilgiler kaydedilir. Tüm bu kayıtların doğru bir şekilde yapılabilmesi için polisomnografi uyku laboratuvarlarında gerçekleştirilir. Ancak günümüzde uyku testi ev ortamında da tamamlanabilir.
Evde Uyku Testi Nasıl Yapılır?
Uyku kalitesinin ölçümlenmesi ve uyku bozukluklarının teşhis edilebilmesi için taşınabilir bir cihaz yardımıyla evde yapılan uyku testi hastanın her zamanki uyku rutini bozulmadan uyku esnasında horlama, nabız, kandaki oksijen düzeyi, uyku sırasında solunumun durma oranı gibi değerlerin ölçümlenmesini sağlar. Basitleştirilmiş bir solunum monitörünün kullanıldığı evde uyku testi sırasında temel olarak hastanın solunumuyla ilgili veriler toplanır. Toplanan veriler hekimler tarafından değerlendirilerek hastalara teşhis koyulur.
Evde uyku testi ile bir hastada uyku apnesi olup olmadığını teşhis edebilmek için solunum parametreleri takip edilir. Evde yapılan uyku testleri sırasında kişinin ne kadar süreyle hafif ya da derin uykuda olduğu analiz edilememekle birlikte uyku esnasında kişinin solunum duraklamaları, nefes almak için ne kadar çaba harcadığı, nefesin derin olup olmadığı hakkında bilgi edinilir.
Evde uyku testleri farklı uyku düzenlerine sahip olan kişilere de rahatlıkla uygulanabilir. Vardiyalı çalışan kişilerin gündüzleri uyumaları gerektiğinde de evde uyku testleri konfordan taviz vermeden uyku bozukluklarının teşhisinde önemli bir fayda sağlayabilir.
Bu noktada bilinmesi gereken önemli unsurlardan biri evde uyku testleri sırasında uyku apnesi teşhisinin her zaman yüksek doğrulukla yapılamayabileceğidir. Bu nedenle evde uyku testi yapıldıktan sonra sonuçlar normal aralıkta çıksa dahi uyku testinin, uyku laboratuvarında tekrarlanması gerekebilir. Benzer şekilde hekimler obstrüktif değil merkezi uyku apnesi varlığından şüpheleniyorlarsa da evde uyku testi yerine polisomnografi yapılması gündeme gelebilir. Merkezi uyku apnesi; beyin solunumu kontrol eden kaslara uygun sinyaller göndermediğinde gündeme gelen uyku bozukluğu türüdür.
Uyku Testi Yöntemi Hasta Özelinde Belirlenir
Evde uyku testi doğru şartlar altında gerçekleştirilmediğinde tartışmaya açık sonuçlar sunabilir. Elde edilen verilerin sınırlı olması nedeniyle spesifik amaçlarla ya da tarama maksadıyla uygulandığı söylenebilir. Tüm bu negatif unsurlara rağmen uyku testi için hastaneye ya da özel kliniklere gitme imkânı olmayan veya uyumak için ev ortamını tercih eden kişiler için evde uyku apnesi testi önemli avantajlar sunar. Evde daha az tedirginlik hissedildiğinden hastaların uykuya daha rahat dalması ve uyku sırasındaki verilerin daha iyi değerlendirilmesi mümkün olabilir. Uyku apnesi şikâyetleri ile başvuran hastaların uyku testlerinin hangi koşullar altında yapılması gerektiği hekimlerin değerlendirmeleri sonucu belirlenecektir.
Evde uyku testi yaptıracak olan kişilerin de belirli kurallara uyum sağlaması gerekir. Örneğin uyku esnasındaki verilerin doğru bir şekilde ölçümlenebilmesi adına elektrotların yapıştırılacağı vücut bölgelerine krem sürülmemelidir. Uyku Apnesi Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı içeriğimde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Sorry, the comment form is closed at this time.