
25 Kas Uyku Apnesi Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uyku sırasında solunumun sıklıkla durması ile karakterize obstruktif uyku apnesi, son derece tehlikeli bir uyku bozukluğudur. Uyku esnasında şiddetli horlama, tanıklı apne(uyku eşinin uykuda nefesinin durduğunu söylemesi), gün içi aşırı uykululuk hali, ağız kuruluğu ile uyanma, sabahları baş ağrısı, uyanıkken dikkati toparlayamama ve huzursuzluk gibi çeşitli şikâyetlerle etkisini gösteren uyku apnesi, tedavisinin kişiye özel şekilde planlamasını gerektiren bir rahatsızlıktır. Hastanın yaşam konforunun ve sağlığının iyileştirilmesi adına tedavi planlamasının yapılabilmesi için öncelikle uyku apnesi testi gerçekleştirilmelidir.
Uyku apnesi testi ile en doğru sonuçların alınabilmesi için öncesi süreçte dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar bulunur. Bu yazımda “polisomnografi öncesi ne yapılmalı?” sorusunun yanıtlarını bulabilirsiniz.
Obstruktif Uyku Apnesi Teşhisinde Polisomnografi
Uyku apnesi testi polisomnografi adı ile bilinir. Uyku bozukluklarının teşhis edilmesi için kullanılan kapsamlı bir test olarak tanımlanabilen polisomnografi uyku esnasında beyin dalgalarının, kandaki oksijen seviyesinin, kalp atış hızının, solunumun, göz, vücut ve hatta bacak hareketlerinin kaydedilmesini sağlar.
Polisomnografi uyku bozukluklarının teşhis edilmesine ek olarak hâlihazırda teşhis edilen uyku bozukluklarının tedavi planlamasının yapılması amacına da hizmet eder. Hastane ortamında, uyku merkezinde ya da bazı durumlarda evde gerçekleştirilebilir. Nitekim bazı kişiler evleri dışındaki ortamlarda doğal olarak uykuya dalmakta zorlanabilirler.
Polisomnografi Öncesi Süreçte Neler Yapılmalı, Neler Yapılmamalı?
Uyku apnesi testi öncesinde günlük rutine bağlı kalınmalıdır. Beslenme planı standart olarak uygulanmalı sadece içecek tercihlerine dikkat edilmelidir. Kafein ve alkol içeren içecekler uyku düzeninin değişmesine ve bazı uyku bozukluklarının semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir. Aynı zamanda gün içerisinde kısa da olsa kestirilmemesi önerilir. Gün içerisinde uyumak gece uykusunu etkileyebilir.
Uyku testi öncesi erkeklerin tıraş olmaları gerekir. Sakalların veya bıyıkların bulunması sensörlerin yerleşimi sırasında engel teşkil edebilir. Kadınların da bu süreçte losyon ve krem kullanmamaları, kırmızı ya da siyah gibi koyu renk oje sürmemeleri gerekir. Koyu renk ojeler tırnaklara yerleştirilen sensörlerin veri iletimini engelleyebilir. Test öncesi duş alınması ise önemlidir. Cildin temiz olması test sırasında kullanılacak olan elektrotların vücuda daha iyi yapışmasını sağlar.
Düzenli olarak kullanılan ilaçların olması halinde hekimlere bilgi verilmelidir. Bazı ilaçların uyku düzenini önemli ölçüde değiştirdiği bilinmektedir. Bu gibi bir durumda hekimler bu ilaçların kullanımına ara verilmesini önerebilirler. Uyku testi öncesinde uyku ilacı kullanılmamalıdır, testin amacı mümkün olduğunca doğal bir şekilde uyku esnasındaki verileri almak olduğundan uyuma sürecinde etkisi olan ilaç kullanımı ve/veya davranışlardan kaçınılmalıdır.
Uyku testi sırasında evdeki uyku ortamına benzer şartların yakalanması gerekir. Uyurken giyilen giysiler; yastık, battaniye gibi uyku sırasında konfor sunan özel eşyalar olduğu takdirde hastaların yanında getirilmesi tavsiye edilir. Standart bir uyku düzeninde uyku maskesi ve gürültü önleyici objeler kullanılıyorsa hastaların yanında getirmesi mümkündür.
Sorry, the comment form is closed at this time.