
17 Eki Nefes Almada Zorluğa Yol Açan Nedenler
Nefes almada zorlanma, birçok farklı durumda karşımıza çıkabilen ve dikkate alınması gereken semptomlar arasındadır. Yoğun bir egzersiz sürecinin sonunda, tek bir öğünde çok fazla yemek tüketildiğinde ya da yoğun bir endişe hissedildiğinde nefes alırken zorlanma normal kabul edilebilse de bazen, bu şikâyetin ardından dikkate alınması gereken sağlık sorunları olabilir. Bu yazımda nefes almayı zorlaştıran yaygın nedenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Astım
Akciğer hava yollarının kronik olarak iltihaplanmasına neden olan astım, genellikle bir tetikleyiciye maruz kalındığında alevlenir. Bu tetikleyiciler kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle allerjenlerdir ve belirtiler benzerlik taşır. Allerji dışında toz, koku, duman ve stres, üzüntü, heyecan gibi duygu durum değişiklikleri de nefes darlığını tetikleyebilir. Özellikle geceleri artan hırıltılı solunum, kronik öksürük, göğüste sıkışma, nefes almada zorlanma gibi semptomlar nedeniyle yaşanan uykusuzluk kişilerin yaşam kalitesini belirgin ölçüde düşürebilir. Astım da kesin tedavisi bulunmayan hastalıklar arasındadır. Tedavi süreçlerinin temel amacı hastaların yaşam kalitelerinin artırılmasıdır.
Hareketsiz Yaşam
Düzenli olarak egzersiz yapmayan kişiler uzun süreden sonra egzersiz yaptıklarında nefes almakta zorlanabilirler. Özellikle fazla kilo problemi olduğunda bu şikâyet artış gösterebilir. Dikkat edilmesi gereken egzersiz rutininin kişiye özel olarak düzenlenmesidir. Kişinin genel sağlık durumuna ve alışkanlıklarına özel bir egzersiz programı düzenlendiğinde solunum sıkıntısı azalabilir.
KOAH
Uzun süre sigara içen kişilerde ilerleyici ve eforla olan nefes darlığı tipik bulguları olmasına rağmen uyku sırasında solunum ritminin değişmesi KOAH hastalarının gece vakitlerinde nefes almakta zorlanmasına yol açabilir. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük ve kandaki oksijen miktarının azalmasına bağlı olarak yorgunluk hissi gibi semptomlara yol açabilen KOAH; tamamen tedavi edilemese de hastaların yaşam kalitesi artırılabilir. KOAH hakkında detaylı bilgi için Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı içeriğimi okuyabilirsiniz.
Amfizem
Alveolleri ve hava keseciklerini zaman içerisinde incelten amfizem hastalığının en önemli risk faktörü sigara kullanımıdır. Sigara dışında genetik faktörler de genç yaşta amfiden gelişimine neden olabilir. Nefes darlığı, artan balgam şikâyeti, aktiviteler sırasında artan nefes zorluğu ve öksürük başlıca belirtileri arasında yer alır.
Gebelik
Gebelik süreci de nefes almakta zorluk yaratabilir. Fetüs büyüdükçe kaslara ve organlara baskı yapmaya başlar. Derin nefes almayı sağlayan diyafram kası da bu durumda baskılanır. Rahmin diyaframa baskı yapması derin nefes almanın önünde büyük bir engele dönüşürken sürece özgü hormonal değişimler de solunumu olumsuz yönde etkileyebilir. Hormonal değişimlere bağlı olarak gebelikte tetiklenen gebelik astımı da gebelikte görülen nefes darlığı sebeplerinden biridir.
Kalp Krizi
Amerikan Kalp Derneği’ne göre kalp krizinin yaygın belirtilerinden biri de nefes almakta güçlük çekilmesidir. Nefes almakta zorluğa yol açan farklı nedenler olabileceği için ek belirtilerin yakından takip edilmesi acil tıbbi destek alınması bakımından son derece önemlidir. Göğüste sıkışma, sersemlik hâli, soğuk terleme, mide bulantısı, kollarda ağrı gibi şikâyetler acile gitme nedenlerindendir.
Anafilaksi
Solunum acilleri arasında yer alan anafilaksi; hayatı tehdit eden ve acil tıbbi tedavi gerektiren alerjik bir reaksiyondur. Semptomlar son derece hızlı bir şekilde ortaya çıkar, yine de öncül belirtilerin ortaya çıkabileceği ifade edilebilir. Sersemlik, karın ağrısı, kalp atışlarında hızlanma, boğazda sıkışma, nefes almada zorluk, seste boğuklaşma, kusma, mide bulantısı, tansiyon düşüklüğü öncül belirtilere örnek olarak gösterilebilir.
Sonuç olarak nefes almakta zorlanmak ciddiye alınması gereken semptomlar arasında yer alır. Aşırı yemek tüketimi gibi göreceli olarak zararsız nedenler söz konusu olmadığı takdirde yaşanan nefes zorluğunun kaynağının belirlenmesi önemlidir. Bu kapsamda alerji testleri, göğüs röntgeni, akciğer testleri, BT taramaları, spirometri ve arteriyel kan gazı testi yapılması gerekli olabilir.
Sorry, the comment form is closed at this time.