Yaz Aylarında Suda Boğulma Vakalarına Dikkat

En temelinde dokulara yeterli oksijen ulaşamaması durumu olarak tanımlayabileceğim boğulma birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Akciğerlerin zarar görmesi, nefes borusuna yabancı bir cisim kaçması, zehirli gazlara maruz kalınması ve ne yazık ki yaz aylarında sıklıkla denk geldiğimiz çok miktarda suyun akciğerlere dolması boğulmaya neden olabilir.

Yaz aylarının gelmesi ve tatillerin başlaması nedeniyle suda boğulma hakkında faydalı olmasını umarak hazırladığım bu yazımda “Suda boğulma nedir, nasıl olur?” ve “Suda boğulan kişiye nasıl müdahale edilmelidir?” sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Suda Boğulma Nedir, Nasıl Olur?

Yeterince yüzme bilinmemesi, suda riskli davranışlar sergilenmesi, akıntılar, dibe saplanma, panik yapma, travmalar, suda bilincin kaybedilmesi ya da bir nedenle hava yollarının su ile dolması sonucunda suda boğulma vakaları ile karşılaşılması mümkündür. Boğulma esnasında soluk borusu kasılınca akciğerlere su girer. Akciğerleri oluşturan hava keseceklerinin su ile dolmasıyla solunum fonksiyonlarını yerine getirememeye başlar. Bu durum solunum fonksiyonlarının bozulmasına ve hatta durmasına neden olabilir. Akabinde kandaki oksijen miktarı düşmeye başlar. Kandaki oksijen miktarının azalması hayati organlara oksijen ulaşamaması ve bu organların hasar alması anlamına gelebilir. Vücudun hayatta oksijensiz ne kadar süre ile kalabileceği yaşama tutunabilme süresini belirler. Kişinin kilosu, yaşı ve solunum sistemi sağlığı bu noktada son derece önemlidir.

Oldukça tatsız bir konu olsa da farkındalığı artırmak amacıyla suda boğulma aşamaları hakkında da temel düzeyde bilgi aktarmak istiyorum.

Öncelikle bilinmesi gereken suda boğulma vakalarının hepsinin hayati kayıpla sonuçlanmayabileceğidir. Doğru zamanda, doğru müdahale ile yaşamlar kurtarılabilir.

Su yutulduktan sonraki birkaç saniye kişi nefes almakta zorlanmaya ve mücadele etmeye başlar. Akciğerlere daha fazla su kaçmasının önlenmesi için hava yolları kapanır ve kişi istemsiz şekilde nefes almayı bırakır. Bu süreç kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 2 dakika sürer ve sonunda kişinin bilinci kapanır. Bilincin kapandığı süreçte solunum durur, kalp atışı yavaşlar. Bu evre birkaç dakika sürebilir ve doğru bir yardımla kişi yeniden nefes almaya başlayabilir. Sonraki aşama hipoksik konvülsiyon adlı dönemdir. Bir anlamda nöbet geçirmeye benzer. Kandaki oksijenin azalması ile vücutta mavileşme meydana gelebilir ve beden sarsılabilir. Son aşama serebral hipoksi adı ile anılır; beyin, kalp ve akciğer fonksiyonunu yitirir.

Suda Boğulan Kişiye İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Suda boğulan kişi ağız ve burun su üstünde kalacak şekilde sudan çıkarılmalıdır. Sudan çıkarıldığında boyun ve omurga bölgesinde herhangi bir travma olup olmadığı kontrol edilmeli, olası bir travma olabileceği göz önünde bulundurularak hasta sırtüstü yatırılmalıdır. Solunum ve kalp atışı değerleri takip edilir, mümkünse ilk yardım eğitimi alan bir kişi tarafından yapay solunum ve kalp masajı yapılır. Hastanın solunumu normale dönse dahi hastaneye götürülmesi önemlidir. Hasta henüz sudan çıkarılmadan, suda olduğu fark edildiği anda tıbbi destek çağrılması gerekir.

Suda Boğulan Kişi Kurtarıldıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Suda Boğulan kişi kurtarıldıktan sonra mutlaka tam teşekküllü bir hastaneye transfer edilmelidir. Hastanın bir göğüs hastalıkları doktoru tarafından muayene edildikten sonra arter kan gazı, akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi tetkikleri yapılmalı ve hastanın durumunun ciddiyetine göre yoğun bakım ya da serviste tedavi ve takibine karar verilmelidir.

Boğulma sonrası hasta için en önem teşkil eden durum ise akciğerlerde gelişebilecek zatürre (pnömoni) ve buna bağlı solunum yetmezliği tablosudur. Hastalarda genellikle her iki akciğerde zatürre gelişir ve solunum desteği ihtiyacı olabilir. Hastalara mutlaka etkili bir antibiyotik, oksijen ve gerekli solunum desteği tedavisi başlanmalıdır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.