Göğüs Ağrısının 9 Nedeni

Her ne kadar akciğer ve kalp hastalıkları ile ilişkilendirilse de göğüs ağrısının ardında birçok farklı neden bulunabilir. Üstelik nedeni doğrultusunda göğüs ağrısına eşlik eden semptomlar da değişiklik gösterebilir. Göğüs ağrısı ne yazık ki sıklıkla yaşanan semptomlardandır, göğüs ağrısının dünya nüfusunun %20’si ila %40’ını etkilediği bilinmektedir. Yaygın görülmesinin bir sonucu olarak göğüs ağrısı acile başvurma nedenleri arasında da üst sıralardadır. Bu yazımda göğüs ağrısının farklı nedenleri özelinde bilgi bulabilirsiniz.

Plörezi

Akciğer zarları arasındaki anatomik boşlukta bulunan sıvı miktarının fazlalaşması ile karakterize plörezi, özellikle derin nefes alırken batıcı tarzda şiddetli göğüs ağrısına neden olabilen bir hastalıktır. Göğüs ağrısı dışında nefes darlığı, sırt ağrısı, sıvı birikiminin olduğu tarafa yatınca şiddetlenen nefes darlığı plörezinin diğer belirtileri arasında yer alır.

Akciğer Kanseri

Dünya genelinde kansere bağlı ölümlerde önemli bir yüzdeye sahip olan akciğer kanseri genellikle erken evrelerde herhangi bir belirtiye neden olmaz. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak kronik öksürük, kan tükürme, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Kanserli hücrelerin metastaz yapması ile şikayetler vücut geneline yayılabilir; kemik ağrısı, nedensiz kilo kaybı ve baş ağrısı gibi sonuçlara yol açabilir.

Pnömoni

Pnömoni, bilinen adı ile zatürre akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Enfeksiyona bağlı ölümlerin başlıca sebeplerinden olan zatürre belirtileri arasında nefes alırken ya da öksürürken yaşanan göğüs ağrısı da yer alır. Bu göğüs ağrısının ayırt edici özelliği keskin olmasıdır. Bununla birlikte ateş, koyu renkli balgam, öksürük, halsizlik, iştahsızlık da görülebilir

Pulmoner Emboli

Kısaca akciğer atardamarının ani tıkanıklığı durumu olarak tanımlanabilen pulmoner emboli belirtileri arasında ani çıkışlı keskin bir göğüs ağrısı, baş dönmesi, öksürük, kanlı balgam ve bayılma hissi yer alır. Arterlerin tıkanıklık derecesinin artmasına bağlı olarak nefes alıp verdikçe ve öksürdükçe göğüs ağrısı şikâyeti belirginleşir.

Astım ve KOAH

Dünya genelinde en sık görülen kronik akciğer hastalıkları arasında yer alan astım ve KOAH da göğüs ağrısı ile belirti gösteren rahatsızlıklardan bazılarıdır. Nefes darlığı nedeniyle yardımcı solunum kaslarının gereğinden fazla çalışarak yorulması sonucu göğüs ve sırt ağrıları görülebilir.

Pulmoner Hipertansiyon

Göğüste sıkışma ve göğüs ağrısı, nefes darlığı, sersemlik, kalp çarpıntısı ve cilt renginde mavileşme gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkan pulmoner hipertansiyon, kalbin sağ tarafıyla akciğer arterleri etkileyen bir hastalıktır.

Tüberküloz

Mycobacterium Tuberculosis adlı bakterinin yol açtığı ve halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz, genellikle akciğerleri etkileyen bir hastalıktır. Tehlikeli ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir nitelik taşıyan tüberkülozun başlıca belirtileri arasında şiddetli göğüs ağrısı da bulunur. En az 2 hafta süresince devam eden öksürük, kanlı balgam, hızlı kilo kaybı, halsizlik, ateş ve gece terlemesi gibi semptomlar da verem hastalarında göğüs ağrısına eşlik eden bulgulardır.

Kalp Krizi

Göğüs ağrısı kalp krizinin en temel beş belirtisi arasındadır. Göğüs ağrısına ek olarak çene, sırt veya boyun ağrısı, halsizlik, kollarda veya omuzda ağrı ve nefes darlığı kalp krizinin önemli işaretlerindendir. Kadınlarda kalp krizi aniden gelen yorgunluk, mide bulantısı ve kusma gibi ek belirtilere de neden olabilir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Kalp kasının normalden fazla kalınlaşması sonucu ortaya çıkan hipertrofik kardiyomiyopati, kanın kalpten düzgün şekilde akmasını engelleyerek kasın kanı pompalayabilmek için her zamankinden fazla çalışmasına neden olur. Bu kalp hastalığının yaygın görülen belirtileri arasında eforla birlikte başlayan bıçak saplanır tarzda sol göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi ve bayılma yer alır.

Tüm bu hastalıkların haricinde göğüs ağrısının ardında panik atak, pankreatit, miyokardit, mide fıtığı ve reflü gibi hastalıklar ya da kaburga yaralanması veya kas gerginliği gibi daha hafif nedenler de bulunabilir. Bu noktada önem kazanan göğüs ağrısı belirtisi yaşayan bireylerin tedbirli olması ve bu semptomun göz ardı edilmemesidir.

Göğüs ağrısı, nefes almada zorlanma, göğüs kemiğinde ezilme hissi, kalp atışında hızlanma, solunum hızında artma, kola ve sırta yayılan ağrı hissedilmesi gibi belirtiler yaşayan bireylerin acil tıbbi destek alması gerekir.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.