En Sık Görülen Alerji Semptomları

İlkbahar ve yaz ayları birçok kişi için doğanın canlanışı ve keyifli bir başlangıç olarak görülürken alerji hastaları için durum tam tersi bir hal alabiliyor. Polenlerin rüzgarla kilometrelerce öteye taşındığı bu mevsimlerde alerjik şikâyetleri artanların yaşam kaliteleri belirgin ölçüde azalabiliyor. Alerji sezonunda yaşanan semptomlar bireylerin bağışıklık sisteminin hassasiyetine bağlı olarak farklı şekillerde ve farklı şiddetlerde ortaya çıkabiliyor. Alerji hastalarından bazıları ilaç kullanarak semptomların etkisini minimize edebilirken bazılarının alerjik semptomlarını tetikleyen alerjenlerden uzak durması yetebiliyor. Bu yazımda en sık görülen alerjik semptomlar hakkında bilgi ve semptomları azaltan önerileri bulabilirsiniz.

Kaşıntı

Kaşıntı, vücuttaki bir tür beyaz kan hücresi olan mast hücrelerinin histamin adı verilen bir kimyasal salgıladığında oluşan semptomlardan biridir. Histamin salınımının temelinde vücudun herhangi bir maddeyi zararlı olarak algılaması ile karşı saldırıya geçmesi yatar. Kaşıntı semptomu vücudun alerjene maruz kalan bölgesine bağlı olarak yalnızca ciltte, gözlerde ya da burunda veya vücut genelinde ortaya çıkabilir.

Kuru Öksürük

Burun boşluğunun arkasından boğaza doğru sıvı ve mukus akışı olarak tanımlanabilen post nazal akıntı boğaz bölgesinde tahrişe neden olabilir. Boğazdaki tahrişe bağlı olarak hastalarda kuru öksürük şikâyeti oluşabilir.

Hırıltılı Solunum

Astım hastalığı ya da aşırı duyarlı solunum yollarına sahip olanların en sık yaşadığı alerji şikâyetleri arasında hırıltı solunum da vardır. Alerjenlerin solunum yollarına girmesi sonucu akciğerlerdeki küçük hava yollarında sıvı ve mukus birikmesi sonucu hırıltılı solunum sıklıkla görülür.

Burun Akıntısı

En sık görülen alerji semptomları arasında burun akıntısı da bulunur. Alerjiye yol açan alerjenlerin burun mukozası ile teması sonucu burun akıntısı, burun akıntısına ek olarak boğaz kaşıntısı, gözlerde sulanma, gözlerde kaşınma ve hapşırık gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Burun mukozasının alerjenler nedeniyle iltihaplanması halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit olarak adlandırılır. Alerjik rinit mevsimsel ya da duyarlı olunan alerjene bağlı olarak yıl boyu gözlemlenebilir.

Hapşırma

Hapşırmak vücudun havadaki polen, toz ve çeşitli partiküllerin burna girmesine gösterdiği bir reflekstir. Solunan alerjenin vücut dışarısına atılması için gerçekleşen bir savunma yöntemi olan hapşırma alerjene maruz kalan alerji hastalarında sıklıkla karşımıza çıkar.

Gözlerde Şişkinlik

Alerjenlerin gözlere temas etmesi ve gözlerde lokal inflamatuar yanıt oluşturması sonucu göz dokularında şişme meydana gelebilir. Gözde oluşan lokal inflamatuar yanıt gözlere kan akışını artırabilir, bu durum gözlerde kızarıklığa ve rahatsızlığa neden olabilir. Bazı kişilerde bu belirtilere ek olarak gözlerde yaşarma meydana gelebilir. Gözlerde sulanma göze temas eden alerjenin gözden uzaklaştırılması için gerçekleştirilen doğal bir yanıttır.

Baş Ağrısı

En sık görülen alerjik şikayetlerden biri de baş ağrısıdır. İnflamasyon sonucu sıvı ve mukus üretiminin artması ve bu sekresyonların sinüsleri tıkaması yoluyla hastalar rahatsız edici bir baş ağrısı ile karşılaşabilir.

Alerji Semptomları ile Nasıl Baş Edilir?

Amerika Astım ve Alerji Vakfı dahil olmak üzere birçok sağlık kuruluşu mevsimsel alerjilerin çok katmanlı bir yaklaşım gerektiğini belirtiyor. Özellikle astım ve KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları olanlar için alerji tedavisinin büyük bir öneme sahip olduğu vurgulanıyor.

Hastanın genel sağlık durumu ve ek hastalıklara sahip olup olmadığı doğrultusunda alerji tedavisinde farklı ilaç grupları kullanılabilir. Antihistaminikler, kortikosteroidler, nazal dekonjestanlar, mast hücre stabilizatörleri ve alerji immünoterapisi bu kapsamda tercih edilebilen tedavi ajanlarıdır. Örneğin burun tıkanıklığı gibi şikâyetler için burun spreyleri kullanılabilirken gözlerde inflamasyon durumunda göz damlaları reçete edilebilir.

İlaç kullanımına ek olarak mevsimsel alerjenlerden uzak durmak ve etkilerini azaltmak için polenlerin yoğun olduğu zamanlarda dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli, rüzgârlı günlerle pencereler açık bırakılmamalı, mümkünse evde hava temizleyici kullanılmalı, dışarıdan eve dönüldüğünde kıyafetler çıkarılmalıdır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.