
08 May En Sık Görülen 5 Göğüs Hastalığı
Akciğer hastalıkları olarak da adlandırılan göğüs hastalıkları; bazıları solunum yetmezliğine yol açabilen hava yolu hastalıklarını, akciğer dokusu hastalıklarını ve akciğer dolaşım hastalıklarını içeren çeşitli bozuklukları ifade etmek için kullanılan genel bir terimdir. Diğer bir deyişle göğüs hastalıkları sınıflandırmasında yer alan hastalıklar “torasik boşluk” adı ile bilinen göğüs boşluğundaki organları, yapıları ve dokuları hedef alır. Bu yazımda en sık görülen 5 göğüs hastalığı hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Astım
En sık görülen göğüs hastalıkları arasında yer alan astım, hava yollarını etkileyen bir rahatsızlıktır. Astım teşhisinin konması kişinin hava yollarının şişip daraldığı ve kişinin nefes alımının zorlaştığı anlamına gelir. Akciğerlere ideal oranda hava ulaşmasını engelleyen bu durum hastaların aldıkları nefesin yeterli gelmediğini hissetmelerine neden olur. Detaylı bilgi için “Astım” hakkında hazırladığım içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.
KOAH
Hava yollarını kalınlaştıran ve hava yollarına zarar veren Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, akciğerlerin her zamankinden fazla mukus üretmesine ve hava yollarının tıkanmasına neden olabilen bir hastalıktır. Nefes darlığı, göğüs sıkışması, hırıltılı solunum ve balgamlı öksürük tipik belirtileri arasında yer alır. KOAH doğal seyrinde ilerlerken şikayetleri şiddetlenerek KOAH alevlenmesi ya da KOAH atağı olarak adlandırdığımız bir evreye geçebilir. Geçtiğimiz günlerde KOAH Atağı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? adlı bir içerik hazırladım. İlgili blog yazımı buradan okuyabilirsiniz.
Bronşektazi
Yaşın ilerlemesi ile görülme sıklığı artsa da gençlerde de ortaya çıkabilen bronşektazi, hava yollarını etkileyen bir hastalıktır. Solunan havanın akciğerlere taşınmasını sağlayan bronşların yapısal olarak bozulması, elastikiyetini kaybedip genişlemesi sonucunda bronşlarda fonksiyon kaybı yaşanır. Genişleyen ve fonksiyonlarını yerine getiremeyen bronşlarda mukus toplanır. Silyalar yok olur ve enfeksiyon görülme sıklığı artar.
Kistik fibroz nedeniyle oluşabildiği bilinen bu akciğer hastalığına geçmiş dönemde geçirilmiş ve akciğere zarar vermiş enfeksiyonlar, genetik hastalıklar, hava yollarının tümör veya yabancı cisim nedeniyle tıkanması gibi faktörlerin de neden olabildiği bilinmektedir. En sık görülen bronşektazi belirtileri arasında kanlı balgam, aşırı balgamlı öksürük, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı ve çomak parmak olarak adlandırılan tırnak bombeleşmesi yer alır.
Pulmoner Fibroz
KOAH, astım ve bronşektazi gibi rahatsızlıklardan farklı olarak hava yollarını değil akciğer dokusunu etkileyen pulmoner fibroz, akciğerde skar oluşumuna neden olur. Skar dokuları akciğer dokusunun kalınlaşmasına ve esnekliğini yitirmesine yol açarak beyin ve vücuttaki diğer organlar dahil olmak üzere tüm sisteme giren oksijen miktarının azalmasına neden olurlar. Egzersiz sırasında kötüleşen nefes darlığı, kuru öksürük, hızlı hızlı nefes alma, kilo kaybı, gece terlemeleri, kas ve eklemlerde ağrı gibi şikayetlere neden olabilen pulmoner fibrozis en sık görülen göğüs hastalıkları arasında yer alır.
Pulmoner Hipertansiyon
En sık görülen akciğer dolaşım hastalığı pulmoner hipertansiyondur. Akciğerleri besleyen arterlerin çeperlerinin kalınlaşıp sertleşmesi sonucu damar içi basıncın artması ile karakterize pulmoner hipertansiyon hem akciğerleri hem de kalbi etkileyen bir göğüs hastalığıdır. Konjenital hastalıklar, düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlar, bağ dokusu hastalıkları, pulmoner fibroz gibi bazı akciğer hastalıkları nedeniyle damar yapılarının bozulması sonucu oluşan pulmoner hipertansiyon hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sorry, the comment form is closed at this time.