Pulmoner Emboli Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Gerçek

Akciğer embolisi olarak da adlandırılan pulmoner emboli, akciğer atardamarının aniden tıkanması durumudur. Genellikle vücutta oluşan bir kan pıhtısının kan dolaşımı yoluyla akciğerlere ulaşması halinde meydana gelir. Oldukça tehlikeli ve hızla müdahale edilmesi gereken bir sorundur. Kan pıhtısının ana damarda olması ya da birden çok pıhtının akciğerlere ulaşması durumunda hayati tehlike yaratabilen pulmoner emboli akciğerlerde kalıcı hasar oluşturabilir, kandaki oksijen miktarını azaltarak vücuttaki diğer organların zarar görmesine neden olabilir. Yol açtığı tehlikeler göz önünde bulundurulduğunda pulmoner emboli hakkında farkındalığın yükseltilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle bu blog içeriğimde bilinmesi gereken temel ve aynı oranda önemli konulara değineceğim, faydalı olması dileğiyle.

Derin Ven Trombozu (DVT) En Önemli Neden

Pulmoner embolinin en yaygın nedeni, vücudun başka bir yerindeki bir toplardamarda, genellikle bacak veya pelviste oluşan bir kan pıhtısıdır. Kan pıhtıları toplardamardan kopabilir, akciğerlere ulaşarak pulmoner emboliye neden olabilir. DVT’nin semptomları bacakta ağrı, bir bacağın şişmesi, bacakta sıcak veya dokunması acı veren kırmızı veya rengi bozulmuş bir alan oluşumu şeklinde sıralanabilir. Bu belirtilerin dikkate alınarak tıbbi desteğe başvurulması önemlidir.

Belirtileri Genellikle Aniden Ortaya Çıkar

Akciğer embolisi belirtilerinin ayırt edici özelliklerinden biri genellikle aniden ortaya çıkmalarıdır. Nefes darlığı, dinlenince geçmeyen keskin bir göğüs ağrısı, sersemlik hissi, baş dönmesi ve öksürük en sık görülen belirtilerdendir. Akciğer arteri tıkandığında kişi nefes aldıkça veya öksürdükçe göğüs ağrısı şikayetinin arttığını fark eder. Bunlara ek olarak terleme, solgunluk, kalp ritminde değişim ve DVT belirtileri yaşanabilir. Pıhtı küçük olduğunda nefes darlığı, kafa karışıklığı veya genel bir halsizlik yaşanabilir. Pulmoner emboli farklı belirtilere de yol açabilir; karın ağrısı, ateş, hırıltılı solunum, bilinç kaybı bu belirtiler arasında sıralanabilir. Panik atak, zatürre ve kalp krizi ile benzer belirtilere yol açan bu durum endişeli ruh halini de tetikleyebilir.

Risk Faktörleri Bilinmeli

Pulmoner embolinin kesin bir nedeni yoktur, herkeste görülebilir. Yine de bazı kişilerin daha yüksek bir riske sahip olduğu bilinir.

  • Cerrahi operasyon geçirmek,
  • Kalp hastalıkları,
  • Kanser,
  • Akciğer hastalıkları,
  • Kalça veya bacak kırığı ya da çeşitli travmalar,
  • Hormon ilaçlarının kullanımı,
  • Gebelik ve doğum,
  • Uzun süre hareketsiz kalmak,
  • 40 yaşının üzerinde olmak,
  • Genetik yatkınlık ve
  • Obezite pulmoner emboli risk faktörleri arasında yer alır.

Acil Tıbbi Müdahale Gerektirir

Kan pıhtısı sayıca çok veya boyut olarak büyük olduğunda vücuttaki oksijenin azalmasına neden olur. Küçük pıhtılar bazı hastalarda kendi kendilerine çözülebilse de pulmoner emboli tedavisinin ilk aşaması kan pıhtılaşmasını önleyen ve kanı sulandıran ilaçların alınmasıdır. Akciğer embolisi şüphesi duyulduğu anda bu ilaçların hastaya enjeksiyonu sayesinde pıhtının büyümesi ve yeni pıhtı oluşumu engellenebilir. Tedavi hasta özelinde belirlenmeli ve gerektiği durumlarda katater takılması ya da cerrahiye başvurulması önemlidir. Teşhisi kesinleştirmek için İlaçlı tomografi (pulmoner bt anjiografi), D-dimer testi dahil olmak üzere kan testleri, ultrason gibi tetkikler uygulanmalıdır.

Pulmoner Emboli Riski Düşürülebilir

Pulmoner emboli riski, tercih edilen yaşam alışkanlıkları ile azaltılabilir. Düzenli egzersiz yapmak, uzun süre hareketsiz kalmamak, tütün ve tütün ürünlerini kullanmamak, ideal kiloda kalmak, mümkün olduğunca bacak üstüne atmamak, çok dar giysiler giymemek, ayakları günde yarım saat kadar yüksekte dinlendirmek, ailede genetik yatkınlık varsa uzmanlarla görüşmek pulmoner emboli riskini azaltmayı sağlayan önemli adımlardır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.