Hayat Kalitenizi Azaltan Sorun Uyku Apnesi Olabilir mi?

Uyku esnasında solunumun tekrar tekrar durup yeniden başlaması ile karakterize uyku apnesi hastalığı, sağlık için çoklu etkileri bulunan bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesinin meydana gelme mekanizması doğrultusunda farklı türleri bulunur. Merkezi uyku apnesi olarak adlandırdığımız durumda beyin solunum sürecinde görev yapan kaslara, doğru sinyalleri iletemez. Obstrüktif yani tıkayıcı uyku apnesinde ise yumuşak damağı, küçük dili, bademcikleri, boğazın yan duvarlarını ve dili destekleyen boğaz kaslarının gevşeyerek solunum yollarını daraltması veya tamamen kapaması söz konusu olur. Bazı hastalarda obstrüktif ve merkezi uyku apnesi eş zamanlı olarak da görülebilmektedir.

Uyku apnesi çoğunlukla kişinin kendisi tarafından fark edilebilen spesifik belirtilere yol açmaz. Genellikle tanıklı apne dediğimiz durum yaşanır; kişinin uyku sırasında solunumu durur ve solunum yeniden başlayınca yüksek sesli horlamalar hasta ile aynı evde yaşayan kişiler tarafından fark edilir. Yüksek tansiyon, kalp problemleri, tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve karaciğer problemleri uyku apnesinin tetikleyebileceği sağlık sorunlarına verilebilecek örneklerden bazılarıdır. Uyku apnesinin kişi üzerinde yarattığı etki hayat kalitesini belirgin ölçüde azaltabilir, kişinin fiziksel ve mental performansını düşürebilir. Bu blog içeriğimde uyku apnesinin hayat kalitesini azaltan etkilerini bulabilirsiniz.

Gün Boyu Devam Eden Yorgunluk

Uyku apnesi hastalarının en sık ve en belirgin şekilde yaşadıkları şikayetlerden biri gün içerisinde kendilerini yorgun hissetmeleridir. Gece boyunca sıklıkla solunumun durması kişinin kaliteli ve vücudu onaran bir uyku deneyimi yaşamasını imkânsız hale getirir. Yatakta geçirilen süre uzun olsa da ihtiyaç duyulan standartlarda kaliteli uyunamadığı için gün içerisinde şiddetli uyku hali, yorgunluk ve sinirlilik gibi etkiler hissediliyor.

Gün içerisinde devam eden yorgunluk uyuyakalma deneyiminin de sıklığını artırıyor. Uyku apnesi teşhisi konan hastalar çalışırken, televizyon izlerken, yolculuk yaparken bir anda uykuya dalabiliyor. Bu oldukça tehlikeli bir durum, nitekim uyku apnesinin araç kazalarına yol açtığı biliniyor. Uyku apnesi ve araç kazaları arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar sonucunda uyku apnesi hastalarının trafik kazası geçirme olasılığının diğer kişilere oranla beş kat daha fazla olduğu verileri elde edilmiştir.

Konsantrasyon Zorluğu

Uyku apnesi hastalarının solunumları uykuda geçen her bir saatte 5-30 kez ya da daha fazla sayıda  durabilir. Bu durum kişinin derin ve dinlendirici uykuya geçmesini engellediği için uyku apnesi hastalarının gün içerisinde konsantrasyon zorluğu çektikleri bilinmektedir. Konsantrasyon zorluğu kişinin iş yaşamındaki performansını düşürebilir ve başarısını etkileyebilir. Konsantrasyon zorluğuna ek olarak depresyon da bireyleri etkisi altına alabilir. Yetersiz uyku ve depresif ruh hali arasında doğrusal bir bağlantı bulunur.

Hafıza Problemleri

Uyku apnesi görülme riskini etkileyen faktörlerden biri de yaşın ilerlemesidir. Tanı konan bazı yaşlı hastalarda yaşıtlarına oranla daha fazla hafıza sorunu yaşandığı bilinmektedir. Hafif bilişsel bozukluk olarak adlandırılan hafıza ve düşünme problemlerinin yol açtığı hafıza kaymaları uyku apnesi hastalarında daha erken ortaya çıkabilir.

İlişki Sorunları

Geceleri yüksek sesle horlamaya neden olan uyku apnesi kişinin sağlığı kadar ilişkilerini de etkileyebilir. Yüksek horlamalar hastayla aynı yatakta yatan eşi rahatsız edebilir, odaları ayırmaya ve ilişkiyi sonlandırmaya varan sonuçlara neden olabilir.

Bu belirtiler kişinin yaşam kalitesini etkiler ve sağlığını tehdit eder. Yine de uyku apnesinin yol açtığı potansiyel sorunlar bu sayılanlarla sınırlı değildir. Yapılan bilimsel çalışmalar bu kişilerde kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, reflü ve yetişkinlik döneminde ortaya çıkan astım ile  uyku apnesi arasında bağ olduğunu göstermektedir.

Siz de gece yeterince uyuduğunuzu düşünüyorsanız ancak sabahları hiç uyumamış gibi uyanıyorsanız, gün içerisinde kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, fiziksel ve bilişsel performansınız azaldıysa, hafıza sorunları yaşıyorsanız ve geceleri yüksek sesle horladığınız bildirimini alıyorsanız tıbbi destek almalısınız. Uyku apnesi teşhis ve tedavi süreci ile ilgili detaylı bilgi için UYKU APNESİ içeriğimi okuyabilirsiniz.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.