
12 Kas CPAP Maskesi Sorunları ve Çözüm Yolları
Uyku apnesi, uyku esnasında hava yollarının tıkanması sonucu nefes alamama, gece boyunca solunumun defalarca durması ve yeniden nefes alındığında yüksek sesli horlamalar ile karakterize bir uyku bozukluğudur. Geceleri sıklıkla uyanma, gün boyu devam eden halsizlik, özellikle sabahları şiddetlenen baş ağrısı, gün içerisinde konsantrasyon bozukluğu ve uykulu hissetme gibi belirtilerle etkisini belli eden bu sağlık sorunu birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Tedavisi elzemdir. Tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği, aritmi, diyabet, baş ağrısı, uykusuzluğa bağlı konsantrasyon bozuklukları gibi birçok farklı tehlikeli sorun ile karşı karşıya kalınabilir.
Sürekli Pozitif Hava Yolu Basıncı (CPAP) tedavisi, uyku apnesinde yaygın şekilde tercih edilen en etkili tedavi yöntemlerinin başında gelir. Bu tedavi kapsamında uyku apnesi hastaları uyku sırasında burnu, ağzı ya da hem burnu hem de ağzı kapatan özel bir maske takar. Tercih edilecek maskenin türü hastaların ihtiyaç duyduğu hava basıncına göre değişebilir. Tedavinin temel amacı CPAP cihazından çıkan basınçlı hava sayesinde solunum yollarının açık kalması, solunumun sürekliliğinin sağlanması, horlamanın azaltılıp oksijen düşüşünün engellenmesidir. CPAP tedavisi hastaların sağlığında ve hayat kalitesinde belirgin avantajlar sunsa da birçok hasta tarafından rahatsız edici olarak nitelendirilir. Bu yazımda CPAP tedavisi sırasında hastaların karşılaştığı zorluklar ve çözüm yolları hakkında bilgi aktaracağım.
Maskeden Hava Sızıntısı
CPAP maskesi takan hastaların birçoğunun yaşadığı sorunların başında maskeden hava sızması geliyor. Bu sorun hastanın hava yollarının açık tutulması için ihtiyaç duyduğu hava basıncını alamaması ile sonuçlanabiliyor. Aynı zamanda maskeden sızan hava gözlere ulaşabildiği için gözlerin kurumasına neden olabiliyor. Bu durumda maskenin yüze tam olarak oturduğundan emin olunması ve kayışların yüze uygun hale getirilmesi önemli. Hava sızıntısını önlemek için alınan tedbirler işe yaramıyorsa farklı boyutlara sahip yeni bir maskenin temin edilmesi gerekebilir.
Maske Nedeniyle Uyuyamamak
Maske ile uyumak kolay bir deneyim olmasa da zaman içerisinde uyku esnasında maske kullanımına alışmak mümkündür. Alışmayı kolaylaştırmak için gün içerisinde kısa sürelerle maskeyi takmak büyük bir fayda sağlayabilir. Yatmadan önce kafein ve alkol tüketimini bırakmak, gün içerisinde egzersiz yaparak fiziksel olarak yorulmak ve uyku öncesi ılık bir banyo yapmak maske ile uyumayı kolaylaştırabilir.
Uyku Sırasında Fark Etmeden Maskeyi Çıkarmak
Geceleri uyanıldığında farkında olmadan maskeyi çıkaran birçok hasta var. Özellikle uyku sırasında çok hareket eden hastalar bu durumla daha sık karşılaşır. Yalnızca çok hareket etmek değil uyku sırasında maske nedeniyle konforsuzluk yaşamak da maskenin çıkarılmasına neden olabilir. Özellikle burun kuruluğu nedeniyle yaşanan bir sorun söz konusu olduğunda CPAP ısıtmalı bir nemlendirici eklemek çözüm olabilir.
CPAP Kullanımından Kaynaklı Boğaz Kuruluğu ve Ağrısı
CPAP kullanan hastalar uyku sırasında ağızdan nefes aldıklarında boğaz kuruluğu ve boğaz ağrısı ile karşılaşabilirler. CPAP nedeniyle oluşan tahrişin engellenmesi adına ısıtmalı bir nemlendirici kullanmak faydalı olabilir. Ek olarak ağzın kapalı kalmasını sağlayan çene kayışının ya da tam yüz maskesi kullanılması da denenebilir.
CPAP Kullanımına Bağlı Burun Tıkanıklığı
Kaşıntı ve kuruluk gibi şikayetlere ek olarak CPAP kullanan hastalarda burun tıkanıklığı ile de karşılaşılabilir. CPAP kullanımına bağlı burun tıkanıklığı genellikle ilk aydan sonra azalma eğiliminde olur. Tıkanıklık alerji mevsimlerinde veya kış aylarında artabilir ve yalnızca maske kullanımı nedeniyle de oluşmayabilir. Bu durumda nazal sprey kullanılması ya da 3 günle sınırlandırılacak şekilde nazal dekonjestan denenmesi faydalı olabilir. Ek olarak CPAP nemlendiricileri de konforu artırabilir.
Hortumda Su Toplanması
Hortumun içerisinde nem yoğunlaştığında su hortumdan yukarı doğru çıkabilir ve hastanın yüzüne sıçrayabilir. Bu sorunun önlenmesi için temel adım hortum içindeki ve dışındaki sıcaklık dengesinin sağlanmasıdır. CPAP hortumunda su toplanıyorsa uyunan alanın sıcaklığı artırılabilir, nemlendiricideki ısı ayarı azaltılabilir, hortum yalıtımı sağlamak için hortumun üzeri örtülebilir ya da cihazda seçenek varsa hortum ısıtılabilir.
Mide Ağrısı veya Gaz Şikayeti
CPAP kullanımına bağlı olarak hastalar mide ağrısıyla ya da gaz şikayetiyle karşılaşabilirler. Bu durumda uyku pozisyonunu ve kullanılan yastığı değiştirmek etkili olabilir. Ek olarak cihazda seçenek bulunuyorsa hasta kontrollü ayara geçiş yapabilir. Kesin çözüm için uzmanlara danışılması en doğru yaklaşım olacaktır.
Sorry, the comment form is closed at this time.