
12 Kas Bronkoskopi: Hem Tanı Hem de Tedavi Yöntemi
Çeşitli akciğer ve solunum yolları hastalıklarının tanısını koymak ve/veya tedavisini gerçekleştirmek amacıyla “bronkoskop” adı verilen; ucunda kamera bulunan esnek bir cihazla, ağız ya da burun yolundan geçilerek endoskopik olarak gerçekleştirilen işlem “bronkoskopi” olarak adlandırılır.
Bronkoskopi gerek uygulanış şekli, gerekse uygulanma amaçları nedeniyle sıklıkla soru işaretlerine neden olabilmekte ve birçok hastada ne yazık ki tedirginlik yaratabilmektedir. Bu yazımda bronkoskopi ile ilgili kısa ve öz bilgileri sunup “Bronkoskopi acıtır mı?”, “Bronkoskopi ile hangi tanı ve tedavi işlemleri yapılır?” ve “Bronkoskopi sırasında uygulanan yardımcı prosedürler nelerdir?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını paylaşacağım.
Bronkoskopi ile Neler Yapılır?
Az önce de belirttiğim gibi bronkoskopi işlemi hem tanı hem de tedavi amacıyla gerçekleştirilebilir. Tanı amaçlı gerçekleştirilen bronkoskopi işlemi sırasında küçük tedavi işlemlerinin yapılması, tedavi amacıyla gerçekleştirilen bronkoskopi sırasında da tanısal örneklemelerin alınması gerekebilir. Diğer bir deyişle bronkoskopi sırasında yalnızca tanı ya da yalnızca tedavi yapılabilir yaklaşımı doğru olmayacaktır.
Tanısal bronkoskopi işlemi ile;
- Subsegmental bronşlar dahil olmak üzere hava yolları görüntülenebilir.
- Bronş yıkama, fırçalama ve alveoler lavaj yoluyla solunum salgılarından ve hücrelerinden örnek alınabilir.
- Akciğerlerden ve solunum yollarından doku örneği alınabilir.
Tedavi amaçlı bronkoskopi işlemi ile;
- Bronşlarda aşırı sekresyon birikimi söz konusu olduğunda hava yollarının açılması sağlanabilir.
- Yabancı cisimler çıkarılabilir.
- Hava yolu darlıklarının genişletilmesi sağlanabilir.
Daha önce “Bronkoskopi” adlı içeriğimde hangi durumlarda bu işleme başvurulacağı hakkında bilgi aktardım. Detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.
Bronkoskopi Acı Verir mi?
Bronkoskopi prosedürü hakkında en çok endişe yaratan konuların başında hastaların işlem sırasında acı çekip çekmedikleri gelmektedir. Bu konuda endişe duymaya gerek yok, çünkü bronkoskopi işlemi lokal anestezi altında, gerektiği takdirde bilinçli sedasyon veya genel anestezi altında da yapılabiliyor.
Bronkoskopi Sırasında Uygulanan Yardımcı Prosedürler Nelerdir?
Bronkoskopi sırasında tanı ve/veya tedavi amacıyla çeşitli prosedürlere yer verilebilir.
Bronş Yıkama: Bronş lavajı olarak da adlandırılan prosedür sırasında bronkoskop aracılığı ile bronşlara serum fizyolojik enjekte edilir ve ardından enjekte edilen serum hava yollarından aspire edilir. Bronşların temizlenmesi amacıyla uygulanan işlem sonrasında elde edilen sıvıda bakteri veya tümör hücrelerinin bulunup bulunmadığı incelenebilir.
Bronş Fırçalama: Bronkoskop içerisinden özel bir fırça ilerletilerek gerçekleştirilen işlem sırasında şüpheli lezyonlardan hücreler toplanabilir.
Transbronşiyal Biyopsi: Akciğer dokusunda bir ya da daha fazla bölgeden numune almak için bronkoskop aracılığıyla hava yoluna forseps adı verilen cerrahi alet ilerletilir. İşlem röntgen rehberliği olmadan yapılabilir.
Transbronşiyal İğne Aspirasyonu: Bronkoskop içerisinden geri çekilebilen bir iğne ilerletilir ve kitle varlığında örnekler alınır.
Bronkoskopi sırasında başvurulan tüm bu yardımcı prosedürler hasta özelinde değişiklik gösterebilmektedir. Deneyimli göğüs hastalıkları uzmanları tarafından uygulandığında bronkoskopinin oldukça güvenli bir işlem olduğu gerçeği göz ardı edilemez.
Bronkoskopi sayesinde hastalarımızın tedavi süreçlerine yön verecek kritik bilgiler elde edebiliyoruz, kronikleşen sağlık sorunlarının nedenlerini belirleyebiliyoruz, tedavisinde zamanlamanın kritik derecede önemli olan akciğer hastalığı gibi tehlikeli rahatsızlıkları teşhis edebiliyoruz. Yalnızca 10-12 dakikalık bir prosedür olan bronkoskopi sayesinde hastalarımızın sağlık sorunlarına çözüm üretip hayat kalitelerini yükseltebiliyoruz.
Sorry, the comment form is closed at this time.