
27 Nis Astım Hastaları için COVID-19 Rehberi
Yazımızdaki tüm bilgiler COVID-19 salgını ile mevcut bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu nedenle yeni gelişmeler doğrultusunda bilgiler güncellenebilir.
“Şu an için” orta ve ileri düzeyde astım hastalığı olan kişilerin COVID-19’a yakalanma risklerinin daha fazla olduğu yönünde herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte bu hasta grubunun COVID-19’a yakalandıktan sonra yaşanabilecek şikayetlerin çok daha şiddetli olabileceği büyük ölçüde öngörülmektedir. COVID-19 solunum yollarını etkileyebilir, astım ataklarına neden olabilir ve muhtemel olarak pnömoni oluşumunu tetikleyebilir. Mevcut durumda COVID-19’un tedavisinde etki yarattığı kesin olarak kabul edilebilen bir yöntem veya aşı bulunmadığı için astım hastalarının bulaşı engellemek adına sosyal izolasyona çok dikkat etmeleri gerekir.
Astım Hastaları COVID-19 Riskine Nasıl Hazırlanmalı?
Astım hastalarının hastalıklarının seyrini takip etmek için göğüs hastalıkları uzmanları ile görüşmesi ve ilaçları önerilen doz ve sıklıkta kullanmaları gerekir. Acil durumlar için yedek ilaç temin edilmelidir.
Astım hastaları için sosyal izolasyon büyük bir öneme sahiptir. Gerektiği takdirde hane halkından dahi astım hastalarının kendilerini soyutlaması önerilebilir. Özellikle aile bireylerinin dışarısıyla ya da farklı kişilerle teması bulunuyorsa bu öneri zorunluluk olarak değerlendirilmelidir.
Astım hastalarının COVID-19’dan korunmak için zorunlu olmadıkça KESİNLİKLE evden çıkmaması gerekir. Çok acil bir durum varsa ve dışarı çıkılması gerekiyorsa MUTLAKA maske kullanılmalıdır. Maskeler yüzdeyken maskelerin dış yüzeyine temas edilmemeli, maske çıkarılırken dikkatli olunmalı, kullanılan maskelerin tıbbi atık olarak sınıflandırıldığı unutulmadan uygun koşullarda atılmalı ve eller mutlaka yıkanmalıdır.
Astım Eylem Planınızı Takip Edin
Düzenli kontrol zamanı gelse dahi astımı kontrol altında olan kişilerin salgın döneminde hastane randevuları ertelenmelidir. Ek olarak astım eylem planına da harfiyen uyulması gerekir.
Astım hastalarının sadece bugünlerde değil her zaman eylem planlarını takip etmeleri gerekir. İnhaler ve steroid dahil olmak üzere mevcutta reçete edilen tüm ilaçların kullanılmaya devam edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Eğer tedavi süreci ile ilgili bir soru işareti varsa tedaviyi takip eden göğüs hastalıkları uzmanları ile görüşülmelidir.
Astım şikayetlerinde artış olursa eylem planına uygun hareket edilmeli; geçmeyen nefes darlığı, öksürük ve yüksek ateş gibi önemli şikayetler yaşanıyorsa ALO KORONA Hattı (184) aranmalıdır.
Astım şikayetlerini minimize etmek ya da alerjenler neticesinde tetiklenen astım şikayetlerini COVID-19 belirtileri ile karıştırıp kaygı yaşamamak için astım tetikleyicilerinden uzak durulmalıdır. Her hasta farklı tetikleyicilerden etkilenebildiği için bu noktada spesifik bir alerjenden bahsedilmesi doğru olmayacaktır.
Temizlik Önlemlerini Mutlaka Alın
Astım hastalarının doğrudan temizlik yapmasını ve çamaşır suyu gibi astım ataklarını tetikleyebilecek kimyasallarla temas etmesini önermiyorum. İmkanı olan astım hastaları temizlik ve dezenfeksiyon için aile bireylerinden destek istemelidir. Ancak zorunluluk söz konusuyla ve astım hastaları temizlik yapacaksa:
- Astım krizlerine neden olabilecek kimyasal ürünleri kullanmamalıdır.
- Temizlik esnasında pencereler ve kapılar açık bırakılmalı; temizlenen ortam havasını dışarı verecek fan kullanılmalıdır.
- Temizlik ürünlerinin kullanma talimatları dikkatli okunmalıdır. Etiket bilgilerinde ürünlerin bez ya da kağıt üzerine sıkılabileceği belirtiliyorsa bu yöntem tercih edilmelidir.
- Aile bireyleri ile ortak kullanılan masa, kapı kolu, ışık anahtarları, klavyeler, televizyon kumandaları, musluklar, lavabolar vb. yüzeylerin temizlenip dezenfekte edildiğinden emin olunmalıdır.
Son olarak kişisel hijyenin astım hastaları için de kritik öneme sahip olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtmek istiyorum. Cilt florasına zarar vermeyecek ölçüde eller su ve sabunla yıkandığında bulaş riski azalacaktır. Su ve sabun erişimi olan astım hastalarının ek olarak el dezenfektanlarına ihtiyaçları olmayacaktır.
Sorry, the comment form is closed at this time.