
13 Mar Akciğer Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
- Dünya genelinde kansere bağlı ölümlerin en fazla olduğu kanser türü akciğer kanseridir.
- Akciğer kanserinin belirtilerinin geç fark edilip önemsenmemesi bu hastalığın tedavi sürecinin başarısını düşürmektedir.
- Erken teşhis edilip kişiye özel tedavi uygulandığında akciğer kanserinde sağ kalım oranı %70 düzeyine çıkmaktadır.
Toplumumuzda en çok korkulan kanser türlerinin başında gelen akciğer kanserinden korunmak için sigara içmemek yeterli bir önlem sayılmaz. İstatistikler, şu an akciğer kanseri yaşayan hastaların yaklaşık yarısının sigara içmediğini ortaya koymaktadır. Elbette sigara içmek akciğer kanseri riskini arttıran en önemli faktörlerden biridir, yine de akciğer kanserinin önlenmesi için farklı tedbirlerin de alınması gerekir. Bu noktada unutulmaması gereken akciğer kanserini önleme noktasında alınacak hiçbir tedbirin kesin sonuç vereceği yanılgısına düşmemektir.
Akciğer kanserinden korunmak için öneriler hakkında hazırladığım bu blog yazımda akciğer kanserine yakalanma riskini düşürebilecek ipuçları bulabilirsiniz.
1. Sigaradan da Sigara Dumanından da Uzak Durulmalı
Akciğer kanserinin başlıca nedeni sigara kullanımıdır ve akciğer kanseri görülme sıklığı sigara içen kişilerde oldukça fazladır. Bu nedenle daha önce sigara içmediyseniz sigaraya kesinlikle başlamamalısınız. Sigaranın içerisinde sayısız kimyasal ve birçok kanserojen madde bulunur. Dolayısıyla akciğer kanseri risk faktörlerini minimize etmek için potansiyel zararları bilinen tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır. Uzun yıllar sigara içen kişilerin ise zaman kaybetmeden sigarayı bırakması gerekir. Sigarayı bıraktıktan sonra yakın dönemde vücutta pozitif gelişmeler olsa da akciğerlerin eski haline dönmesi için uzun süre beklenmesi gerektiği gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra vücudunuzdaki değişimler hakkında detaylı bilgi almak için Sigarayı Bıraktıktan Sonra Sağlığınızda Neler Değişecek? adlı blog yazımı okuyabilirsiniz.
2. Evdeki Radon Seviyesi Ölçümlenmeli
Sigara içmeyen ve akciğer kanserinden korunmak isteyen kişilerin yapması gereken en önemli şeylerden biri evlerinde radon gazı ölçümlemesi yapmaktır. Radon gazına maruz kalmak sigara içmeyen kişilerde akciğer kanseri görülme nedenlerinin başında yer aldığı için bu kokusuz gazın ortamda olup olmadığının tespit edilmesi gerekir.
3. İşyerinde Potansiyel Risklerin Farkında Olunmalı
Akciğer kanseri olan erkeklerin %29’unun işyerinde kanserojen maddelere maruz kalığı tahmin edilmektedir. Arsenik, kadmiyum, krom ve nikel gibi maddelerin solunması veya bu maddelerle temas edilmesi akciğer kanseri riskini yükseltir. Bu noktada işyeri sahiplerine de önemli görevler düşmektedir. Yapılan iş doğrultusunda tehlikeler belirlenmeli çalışanların güvenliği için tüm tedbirlerin alındığından emin olunmalıdır.
4. Evdeki Tehlikeler Gözden Geçirilmelidir
Akciğer kanserinden korunmak için yalnızca iş ortamındaki şartlar değil evlerdeki tehlikeler de gözden geçirilmelidir. Şöminelerden ya da sobalardan gelen dumanlar, evde kullanılan temizlik malzemeleri, eski evlerde yapı malzemesi olarak kullanılan asbest gazı gibi akciğer kanseri riskini arttıran faktörler mümkün olduğunca ortadan kaldırılmalıdır.
5. Egzersiz Yapılmalı
Sağlıklı bir vücut için egzersiz yapmak büyük bir önem taşır. Düzenli olarak spor yapan kişilerde bağışıklık sistemi güçlenir ve kanser oluşma riski azalır. Haftada 2 – 3 kere düzenli spor yapıldığında da akciğer kanserinin önlenmesi adına avantaj elde edilebilir.
6. Meyve ve Sebze Tüketilmeli
Akciğer kanseri riskini azaltmak isteyenlerin beslenmelerine meyve ve sebze eklemeleri önerilir. Son dönemde yapılan araştırmalar farklı renklere sahip meyve ve sebze tüketiminin farklı antioksidanlara erişilmesini sağladığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücutta karsinojen oluşumunu engellediğini göstermiştir.
7. Alkol Tüketimi Kısıtlanmalı
Akciğer kanserinin önlenmesi adına bir diğer önemli öneri de alkol tüketiminin kısıtlanmasıdır. Alkol, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı tarafından kanserojen ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırılmıştır. Alkol tüketiminin yalnızca akciğer kanseri riskini arttırdığı düşünülmemelidir, alkol diğer tüm kanser türleri için de tetikleyici bir role sahiptir.
8. Genetik Yatkınlık Unutulmamalıdır
Akciğer kanserine yakalanmada genetik yatkınlık da önemli bir değişken olarak değerlendirilebilir. Ailesinde kansere yakalanan kişi bulananların düzenli olarak sağlık kontrollerini gerçekleştirmesi önerilir.
Sorry, the comment form is closed at this time.