KOAH ile Daha İyi Bir Yaşam Mümkün

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yani daha çok bilinen adıyla KOAH, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi ile karakterize bir hastalıktır. Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve göğüs sıkışması gibi semptomlar ile kendini belli eden ve müdahale edilmediği müddetçe ağırlaşan KOAH, günlük hayatı ciddi derecede etkileyen bir sorundur.

Yürümekten yemek pişirmeye kadar günlük hayat rutininde yeri olan pek çok basit aktivite, KOAH teşhisi olan kişiler için oldukça zor aktivitelere dönüşebiliyor. KOAH teşhisi başlı başına korkutucu bir haber olsa da hastaların kendilerini bu tanıya teslim etmemesi gerekir. Çünkü hastalığın semptomlarını etkili bir şekilde yönetmenin, ilerleyişini yavaşlatmanın ve bunlarla birlikte yaşam kalitesini yükseltmenin pek çok yöntemi var.

Doğru tedavi planlaması ve günlük yaşamda yapılacak düzenlemeler ile hastalarımın yaşam kalitelerinde iyileşme sağlayabiliyorum. Bu blog yazımda genel olarak KOAH hastalarının dikkat etmesi gereken önemli hususlardan bahsedeceğim. Elbette her hastanın fiziksel ve ruhsal durumuna göre özelleştirilmiş tedavi planlamasına ve günlük yaşam değişimlerine ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Ancak Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan kişilerin yaşamlarında genel olarak göz önünde bulundurması gerekenler üzerinde durabiliriz.

1. Aşılanmak

KOAH alevlenmesi olarak da bilinen ve genellikle grip ya da soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıkları ile tetiklenen semptomların önüne geçmek için düzenli olarak grip aşısı yaptırılmalıdır. KOAH tedavisi sürecini yönettiğim hastalarımın genel sağlık durumları doğrultusunda grip aşısına ek olarak zatürre aşısı yaptırmalarını da önerebiliyorum.

2. Hijyene Önem Verin

Günümüzde yerleşim alanlarının kalabalıklaşması ile birlikte bulaşıcı hastalıkların yayılma hızı artsa da modern tıpta elde ettiğimiz gelişmeler sayesinde bulaşıcı hastalıklar daha kolay tedavi edilebiliyor. Ancak KOAH hastaları için bulaşıcı hastalıklar daha büyük riskler oluşturabilirler. Bu nedenle düzenli olarak elleri yıkamak ve elleri yüzden olabildiğince uzak tutmak başta grip olmak üzere pek çok salgın hastalıktan korunmayı mümkün kılıyor.

3. Sigarayı Bırakın

Bir göğüs hastalıkları uzmanı olarak KOAH teşhisiniz olsun ya da olmasın sigarayı bırakmanızı her zaman tavsiye edeceğim. İçerdiği kanserojen maddelerle genel sağlığı tehlikeye atan sigara KOAH hastalığına yol açan en temel faktördür. KOAH teşhisi alanların hem hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak hem de hayat kalitelerini arttırmak amacıyla sigarayı mutlaka bırakması gerekir. Sadece sigara da değil tütün ve tütün ürünleri içeren elektronik sigara veya nargile de KOAH hastaları tarafından kullanılmamalıdır. Elektronik sigara ve nargile masum görünen ciddi tehlike kaynaklarıdır.

4. İç Ortam Hava Kirliliğine Dikkat Edin

Hava kalitesine bağlı olarak KOAH semptomları tetiklenebilir. Dış mekanlarda yoğun bir şekilde karşılaştığımız bu sorun zaman zaman iç mekanlarda da ortaya çıkabilir.  HEPA filtresi kullanımı iç mekanda KOAH semptomlarını tetikleyebilecek partiküllerin %99’unu temizleyebilir. İç mekanda temiz bir hava elde etmek için halıları azaltmak ya da temizliğine özen göstermek, doğal temizlik ürünleri kullanmak ve ortamda sigara içilmemesini sağlamak yapabileceklerinizden bazılarıdır.

5. Formunuzu Koruyun

KOAH’lı kişilerin ideal kilolarında olması önemlidir. İdeal kilonun üzerinde ya da tam tersi altında olmak KOAH semptomlarının artmasına neden olabilir. Fazla kilo akciğerlerin vücudun oksijen ihtiyacını karşılarken yorulmasına ve bunun yanı sıra zayıflık da vücudun günlük rutinde yer alan işleri gerçekleştirmek için yeterli enerjiyi almamasına yol açabilir. Oksijenin en verimli şekilde kullanılabilmesi için ideal kiloda olmak en doğrusu olacaktır.

6. Porsiyonları Azaltın

KOAH teşhisi konulan kişiler ağır bir yemek sonrasında nefes darlığı gibi sorunlar yaşayabilirler. Bu nedenle porsiyonları küçültmek oldukça faydalıdır. Porsiyonları küçültmek kalori açığı yaratmak olarak algılanmamalıdır. KOAH teşhisi olan kişilerde solunum için harcanan enerji arttığı için vücudun enerji ihtiyacında da artış meydana gelir. Makro ve mikro besin değerlerinin takip edilmesi ve kaliteli öğünler hazırlanması sağlıklı bir solunum açısından önemlidir.

7. Stresi Azaltın

Stres KOAH başta olmak üzere pek çok hastalığın kötüleşmesinde etkili olabiliyor. Bu nedenle iyi bir uyku, düzenli egzersiz ve hayata bakış açınızda yapacağınız birtakım değişiklikler stresinizi azaltacaktır. Düzenli egzersiz yapmak KOAH’lı kişilere imkansız gelse de aslında doğru planlanmış egzersizler ile yaşam kalitesini yükseltmek mümkündür.

Yukarıda bahsettiğim önerilerden bir ya da birkaçı ile yaşam kalitenizde ciddi artış elde edebilirsiniz. Ancak her KOAH teşhisinin özel olarak incelenmesi, semptomlarının etkisinin ve semptomlara neden olan etmenlerin araştırılması ve elde edilen tüm bilgilerin düzenli olarak kontrollerle takip edilmesi ile tedavi planlanması yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.