
19 Şub Coronavirüs Hakkında Sık Sorulan 10 Soru
2019-nCOV olarak bilinen yeni koronavirüs Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıktıktan sonra dünya genelinde büyük bir panik yarattı. Giderek daha çok kişinin etkilendiğinin ortaya çıktığı virüs salgını şu an dünya nüfusu için görmezden gelinmesi zor bir tehlike barındırıyor.
Türkiye’de de hatırı sayılır bir endişe yaratan coronavirüs hakkında hazırladığım bu yazımda en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
1. Yeni Koronavirüs Nedir?
Yeni Koronavirüs, yüzeyindeki çıkıntılar nedeniyle “taçlı virüs” anlamına gelen coronavirüs adı ile anılan tek zincirli, zarflı RNA virüsüdür. İlk olarak 2019 yılının Aralık ayında tespit edilen coronavirüs; Alfa, Beta, Gama ve Delta olmak üzere dört türde sınıflandırılır. İnsanlarda, yarasalarda, kedilerde, köpeklerde, kemirgenlerde, kanatlılarda ve domuzlarda bulunabilen coronavirüs, 31 Aralık 2019 tarihinde Wuhan ilinde etiyolojisi yani nedeni bilinmeyen zatürre vakalarının görülmesinin ardından dünya gündemine oturmuştur.
2. Yeni Koronavirüs Nasıl Bulaşır?
Coronavirüs damlacık solunumu ve temas ile bulaşmaktadır. Enfekte olmuş bireylerle aynı ortamda bulunan kişiler öksürme ve aksırma yolu ile bu virüsü kapabilirler. Aynı şekilde enfekte bireylerin solunum parçacıkları yüzeylerde tutunduğu için bu yüzeylere temas edip gözünü, burun veya ağzını elleyen kişilere de virüs bulaşabilir. Bu nedenle coronavirüsten korunma yolları içerisinde en önemlilerinden biri sabun ve suyla sık bir şekilde elleri yıkamaktır.
3. Coronavirüs Kimleri Daha Fazla Etkiler?
Coronavirüs vakalarından elde edilen sonuçlar doğrultusunda bu virüs türünün özellikle yaşlı kişileri ve kronik kalp, akciğer, böbrek veya karaciğer hastalıkları olan kişileri daha fazla etkilediği bilinmektedir.
4. 2019-nCOV Belirtileri Nelerdir?
Koronavirüsler insanlarda genellikle grip benzeri semptomları olan bir solunum yolu enfeksiyonuna neden olur. Coronavirüs belirtileri virüsün tipine bağlı olarak değişebilir. Burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı ve yüksek ateş en sık görülen coronavirüs belirtileri arasında yer alırken zatürre veya bronşit gibi daha şiddetli solunum yolu enfeksiyonları da ortaya çıkabilir. Coronavirüsün ölüme neden olabildiği de maalesef bilinmektedir.
5. Coronavirüs Kuluçka Süresi Ne Kadardır?
Kuluçka süresi enfeksiyonun kapılması ile hastalık belirtilerinin ortaya çıkması arasındaki süredir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre mevcut tahminler coronavirüs kuluçka süresinin 1 – 12,5 gün arasında değiştiği yönündedir. Daha çok veri elde edildikçe bu süreler değişebilir. MERS ve SARS gibi coronavirüs hastalıkları göz önünde bulundurulduğunda kuluçka süresinin 14 güne ulaşacağı kabul edilmektedir.
6. Antibiyotikler Coronavirüs Tedavisinde Etkili Midir?
Hayır, antibiyotikler coronavirüse karşı herhangi bir etkiye sahip değillerdir. Coronavirüsten korunmak ya da coronavirüs tedavisi kapsamında antibiyotikler de dahil olmak üzere şimdiye dek etki gösterdiği belirlenen herhangi bir ilaç bulunmamaktadır.
7. Maske Takmak Koronavirüse Karşı Korur mu?
Cerrahi maske takmak solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasının önlenmesi adına önerilir. Yine de yalnızca maske takmak enfeksiyonları durdurmak için yeterli bir yöntem olarak kabul edilmemektedir. Dünya Sağlık Örgütü medikal maskelerin coronavirüs belirtileri yaşayan kişiler tarafından mutlaka takılması gerektiğini vurgulamaktadır.
8. Yurt Dışına Çıkacak Kişiler Hangi Tedbirleri Almalı?
Coronavirüs tehlikesi muhtemel ülkelere gidecek olan kişilerin yerine getirmesi gerekenler akut solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için gerekenlerle benzerlik taşır. Eller suyla ve sabunla sık sık yıkanmalı, kirli ellerle ağız, burun ve göz bölgesine dokunulmamalı, hastalık belirtileri taşıyan kişilerle araya en az 1 metre mesafe konmalı, et ürünleri çok iyi pişirilerek tüketilmeli, hayvanların yoğun bulunduğu çiftlik ve canlı hayvan pazarları gibi yerlerden uzak durulmalı ve mümkünse kalabalık ortamlardan kaçınılmalıdır.
9. Çocuklar Okullardan Coronavirüs Kapar mı?
Bu sorunun yanıtını ülkemiz özelinde aktarmak istiyorum. Şimdiye dek Türkiye’de coronavirüs vakasına rastlanmamıştır. Bu nedenle çocukların okulda enfekte olma riski yoktur. Yine de tüm ebeveynlerin bilinçli davranması, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarına yakalanan çocuklarını iyileşme tamamlanana dek okullara göndermemesi gerekir.
10. Coronavirüs Nasıl Tedavi Edilir?
Coronavirüs tedavisinde kullanılacak özel bir antiviral ilaç henüz bulunamamıştır. Enfekte kişilerin tedavisi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine dayanmaktadır. Yatak istirahati, bol sıvı tüketimi ve dengeli beslenme ile vücut direnci arttırılmaya çalışılır.
Sorry, the comment form is closed at this time.