Akciğerlerdeki Her Nodül Kanser Midir?

Akciğer nodülleri hem iyi huylu hem de kötü huylu (kanseröz) nitelikte olabilir. Akciğer dokusunda 3 cm’den küçük kitleler akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografi taramalarında görülebilir.

İyi huylu akciğer nodülleri veya tümörleri kanseröz değildir ve tipik olarak agresif bir yapıları yoktur. Oluştuğu bölgede kalan iyi huylu akciğer tümörleri vücudun farklı bölgelerine sıçramaz. Kötü huylu akciğer nodülleri ise kanserli dokulardır, hızla yayılırlar ve vücudun farklı bölgelerine sıçrayabilirler.

Akciğer Nodülleri Neden Oluşur?

Akciğerlerinde nodül bulunan kişilerin aklına en kötü senaryo gelse de akciğerlerde oluşan tüm nodüller kişide kanser olduğu anlamına gelmez. Akciğer nodülleri oldukça yaygın görülür ve yetişkinlerin %40’ı ila %50’sinde BT taramaları sonucunda akciğer nodülü olduğu fark edilir. Bu nodüllerin sadece %5’i kanseröz özelliktedir.

İyi huylu akciğer nodülleri farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. İyi huylu akciğer nodüllerinin oluşumuna en sık neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

• Enfeksiyon: mantar enfeksiyonları veya verem gibi akciğer hastalıkları geçiren kişilerin akciğerlerinin iltihaplı kısımlarında “granülom” adı verilen taneli ur oluşumu gözlenebilir.

• Enfeksiyona bağlı olmayan enflamasyon: Romatoid artrit veya sarkoidoz gibi hastalıklar sonucu enfeksiyona bağlı oluşmayan enflamasyonlar akciğerlerde iyi huylu nodül oluşumuna neden olabilir.

• İyi huylu tümörler: Bağ dokusunun iyi huylu büyümesi olan fibroma gibi oluşumlar da akciğerde iyi huylu nodül gelişmesine yol açabilir.

Az önce de ifade ettiğim gibi akciğerlerde bulunan nodüllerin büyük bir çoğunluğu kötü huylu değildir. Ancak bazı tümörler zaman içerisinde kötü huylu hale gelebilir. Özellikle sigara içen, yaşı ilerleyen ve ailesinde kanser öyküsü olan kişilerde akciğer nodülleri bulunduğunda tedavi planlaması gerekebilir.

Akciğer Nodülleri Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde oluşan iyi huylu nodüller çoğunlukla spesifik bir belirtiye neden olmaz. Özellikle küçük nodüller solunumu engellemediği için hastada şikayet yaratmaz. Eğer nodül kötü huylu ise kişide nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, kanlı balgam, sırt ağrısı ve istemsiz kilo kaybı gibi semptomlar yaşanabilir. Bu semptomlar göğüs hastalıklarına işaret ettiği için hastaların zaman kaybetmeden göğüs hastalıkları uzmanlarına muayene olması gerekir.

Akciğer Nodüllerinin Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hastada solunum yolu hastalıklarına ya da enfeksiyon oluşumuna işaret eden şikayetler varsa akciğer grafisi ya da bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerekir. Akciğerlerdeki nodüller bu görüntüleme yöntemleri sayesinde belirlenebilir. İlk adım akciğer grafisi çekilmesidir. Akciğer grafisinde nodüller nokta veya gölge olarak görünürler. Akciğer grafisinde nodül şüphesi uyandıracak görüntüler varsa bilgisayarlı tomografi çekilerek daha detaylı veriler elde edilir.

Akciğerde nodül bulunduğunda doktorlar nodülün boyutunu, tutunduğu yeri, şeklini ve görüntüsünü değerlendirirler. Değerlendirmelerine hastanın genel sağlık durumu, sigara kullanıp kullanmadığı, ailesinde kanser öyküsü olup olmadığı gibi verilerle birleştirirler.

Akciğer Nodülü Bulunursa Biyopsi Gerekli Mi?

Nodül boyutu 6 mm-1cm arasında ise hastanın risk faktörleri ve  nodülün özelliğine göre 2 yıl ya da 5 yıla kadar düzenli aralıklarla tomografi kontrolleri önerilir. 1 cm ve üzeri nodüllerde ise daha ileri tetkik işlemlerine gerek duyulur. Hastada akciğer nodülü bulunduysa ve ek değerlendirmeler neticesinde nodülün kötü huylu olduğundan şüphe duyuluyorsa biyopsi gerekebilir. Biyopsi iğne ile ya da bronkoskopi işlemi sırasında alınabilir yapılabilir. Nodülden alınan örnek laboratuvar incelemesine gönderilir ve kesin sonuçlar alınır.

Akciğer Nodülü Tedavisi

İyi huylu akciğer nodülü tedavisinde izlem tedavisi uygulanır. Bu tedavi kapsamında hasta rutin olarak kontrol edilir ve düzenli BT taramaları ile nodüllerin değişimi takip edilir. İzlem tedavisi birkaç yıl sürebilir, tedavinin süresi nodüllerin değişip değişmediğine ya da büyüyüp büyümediğine göre değişebilir.

Akciğerde kötü huylu tümör bulunduysa farklı organlara sıçramadan önce akciğerdeki kanseröz tümörün cerrahi olarak çıkarılması ve ek olarak kemoterapi, radyoterapi gibi tedavilerin uygulanması gerekir.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.