Sigarayı Bıraktıktan Sonra Sağlığınızda Neler Değişecek?

Yıllardır sigara içiyorsanız ve artık sigarasız bir hayat düşünmeye başladıysanız size çok güzel haberlerim var! Sigarayı bıraktıktan çok kısa bir zaman sonra sağlığınız için çok önemli değişimler başlıyor.

Sigara kullanan milyonlarca kişi sağlığını bile isteye tehlikeye atıyor, sigaranın içerisinde bulunan binlerce zararlı madde başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalığa davetiye çıkarıyor. Sigaranın sağlığa verdiği zararların geri dönüşü yok gibi düşünülse de sigarayı bırakanlar kısa süre içerisinde fark edilir değişimler yaşayabiliyor. Bu yazımda sigarayı bırakanların sağlığındaki değişimleri belirli bir zaman döngüsü içerisinde sizlerle paylaşacağım.

Sigarasız İlk 1 Saat: Sigarayı bıraktıktan sonra 20 dakika gibi kısa bir sürede kalp atış hızı normale düşer. Kan basıncı düşmeye ve kan dolaşımı iyileşmeye başlar.

Sigarasız 12 Saat: Sigaranın içerisindeki maddeler sağlığı genel olarak etkiler ve bu maddelere yüksek dozda uzun süre maruz kalınması akciğerlere ve kana oksijen girişini engeller. Sigarasız 12 saat geçiren kişilerin vücutları fazla karbonmonoksitten kurtulur ve vücutlarındaki oksijen oranı yükselir.

Sigarasız 1 Gün: Sigarayı bıraktıktan yalnızca 24 saat sonra kişilerin kalp krizi geçirme riski azalır. İyi kolesterolü düşürerek koroner arter hastalığına yol açan sigaranın bırakılmasının ardından sonraki gün kişilerin egzersiz kapasiteleri artar.

Sigarasız 2 Gün: Sigara tat ve koku iletiminden sorumlu sinirlere zarar verir. Sigarasız iki günden sonra kişiler kokuları ve tatları daha iyi aldığını fark eder.

Sigarasız 3 Gün: Sigarayı bıraktıktan 3 gün sonra kişinin vücudundaki nikotin seviyesi azalır. Başlangıçta nikotin azalmasına bağlı olarak kişilerde huzursuzluk ve gerginlik gözlense de bu ataklar aşıldığında sigaradan uzak durmak iyice kolaylaşır.

Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.

Sigarasız 1-3 Ay: Sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç ay kişinin kan dolaşımı artmaya, dokularına daha çok oksijen iletilmeye devam eder.

Sigarasız 9 Ay: Sigarayı bıraktıktan 9 ay sonra akciğerler büyük ölçüde sağlıklı hale gelir. Akciğer havayollarındaki silya adı verilen ve mukusu akciğerden boşaltmakla görevli olan tüyler fonksiyonlarını yerine getirir. Silyaların fonksiyonlarının iyileşmesine bağlı olarak kişiler daha seyrek akciğer enfeksiyonu yaşadıklarını fark ederler.

Sigarasız 1 Yıl: Sigarayı bırakan kişilerin 1 sene sonunda koroner kalp hastalıkları riski %50 oranında düşer.

Sigarasız 5 Yıl: Sigara arterleri ve kan damarlarını daraltan zararlı maddeler içerir. Kişi 5 senedir sigara içmiyorsa damarları genişlemeye başlar. Damarlar genişleyince pıhtı atma ihtimali ile birlikte felç riski de düşer.

Sigarasız 10 Yıl: 10 senedir sigara içmeyen birinin akciğer kanserine yakalanma ve akciğer kanserinden yaşamını yitirme riski sigara içen kişilere göre %50 daha azdır. Aynı oran pankreas kanseri ve gırtlak kanseri için de geçerlidir.

Sigarasız 15 Yıl: Sigarayı bırakan kişilerde koroner arter hastalığı oluşma riski sigara kullanmayanlarla aynı seviyeye gelir. Aynı şekilde pankreas kanseri riski de eşitlenir.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.